CEGA ÖZEL

Rüzgar tersine döndü, Diyarbakır’da 5 bin kişi işe alınacak

Tekstil ürün tedariğini Türkiye’den sağlamaya yönelen Avrupalının talebini karşılamak için Diyarbakır Tekstilkent firmaları 5 bin işçi istihdam edecek.

Abone Ol

Özgür Ayaydın 

Tekstil ürün tedariğini Türkiye’den sağlamaya yönelen Avrupalının talebini karşılamak için Diyarbakır Tekstilkent firmaları 5 bin işçi istihdam edecek.

Türkiye’de 1 yıl önce asgari ücret, SGK ve diğer üretim maliyetlerinin artması dolayısıyla Avrupalı Tekstil markaları üretim maliyetlerinin ucuzluğu dolayısıyla Hindistan başta olmak üzere Güney Asya ülkelerine yöneldi.

Ancak, Filistinlilere destek olmak için kısa süre önce Yemen’deki Husiler, Güney Asya ülkelerinden Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa’ya mal taşıyan gemilere füze saldırısı düzenledi. 

Bunun üzerine Avrupa firmaları yeniden tekstil ürünlerini Türkiye'deki firmalardan karşılama yoluna gitti. Fason üretim yapan tekstil firmaları aniden yoğunlaşan talebi karşılamakta zorlanınca vardiyayı yoğunlaştırdı. 

Yaklaşık 6 bin işçinin çalıştığı Diyarbakır Tekstilkent’teki firmalar da bu gelişmeler üzerine üretimi artırmak için işçi alımına gitti. Firmalar astıkları ilanlarla işçi hangi branşlarda alım yapacaklarını duyurdu.

“CİDDİ BİR TALEP VAR, HERKES KAPASİTE ARTIRIYOR”

Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Devrim Türk, Diyarbakır’da son 2 aydır tekstil alanında ciddi bir talep söz konusu olduğunu bu nedenle fabrikaların üretim kapasitelerini artırdığını söyledi. Diyarbakır’da 6 bini Tekstilkent olmak üzere toplam 23 bin kişinin tekstil sektöründe çalıştığını söyleyen Türk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“TALEBİN ANİDEN ARTMASI BİN DENGESİZLİK YARATTI”

“Diyarbakır’da, Tekstil sektörü büyüyor ve gelişiyor. Yeni fabrikalar kuruluyor. Kapasitesi 200 olan 3 katına çıkarıyor. Özellikle OSB’de yeni fabrikalar kuruluyor. İşini büyütmek istenler ve başka yerde fabrikası bulunanlar yeni fabrikalarını Diyarbakır’da açıyor.  Yüksek talep var, kalifiye eleman bulmak sıkıntılı. Diğer kurumlarla çalışıp nasıl  ortaklaşılır, hem Valilik ve diğer kurumların içinde olduğu bir çalışma planlanıyor. Pozitif bir artış ve talep var. Bu artış ani olunca elaman anlamında bir sıkıntı var ama, aşılabilir diye düşünüyoruz. Talebin aniden artması bir dengesizlik yarattı.” 

AVRUPALI YÖNELDİ ÜRETİM ARTTI

Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD)  Başkanvekili Veli İpek , kendi fabrikasında 100 kişinin çalıştığını ancak talebi karşılamak üzere 110 işçiye daha ihtiyacı olduğunu söyledi. Özellikle ihracatçı firmaların çok sayıda eleman ihtiyacı olduğunu belirten İpek, ''Kızıldeniz’de yaşanan olaylar nedeniyle Avrupa firmaları yeniden Türkiye’ye döndü. Kızıldeniz’deki olaylar ve geçiş güzergahının maliyetleri nedeniyle işlerin Türkiye pazarına dönülmesi ile Diyarbakır’daki firmalarda büyük personel ihtiyacı doğdu’’ dedi.

5 BİN KİŞİYE İHTİYAÇ VAR

Özellikle imalat personellerine ihtiyaç olduğunu vurgulayan İpek, ''Yeteri kadar yetişmiş eleman olmadığı için biz kendimiz aldığımız personelleri 3-4 ay da yetiştireceğiz. Diyarbakır Tekstilkent de yaklaşık 6 bin kişi çalışıyor. 5 bin işçiye daha ihtiyaç var. Herkes kapasite artırmaya başladı” diye konuştu.