Bir astronot tarafından 2013 yılında çekilen fotoğraf, Sahra Çölü'nde bulunan ve gizemli ''göz'' şeklindeki yapısıyla dikkati çeken ''Aorounga'' kraterini gösteriyor. Kraterin etrafında göç eden kum tepecikleri, bilim insanlarına bu yapıların zaman içinde nasıl hareket ettiğini anlama fırsatı sunuyor.
''Çad'ın kuzeyindeki Sahra Çölü'nde yer alan Aorounga krateri, 12,6 kilometre genişliğinde ve iki halkadan oluşan göz benzeri bir yapıya sahip. İç halka kraterin merkezinde yükselen bir tepe oluştururken, dış halka ise gözü çevreleyen bir halka gibi görünüyor'' diyen araştırmacılar, her ne kadar zamanla aşınmış olsa da, bu halkaların çevredeki zeminden yaklaşık 100 metre yükseklikte bulunduğunu söyledi.
METEORLA MI OLUŞTU?
Uzmanlar, kraterin yaklaşık 345 milyon yıl önce, 600 metre çapında bir meteorun çarpması sonucu oluştuğuna inandıklarını ifade etti.
''Şehir katili'' olarak adlandırılan bu büyüklükteki bir meteorun, Afrika'nın kuzeyinde büyük hasara yol açtığını ve hatta küresel iklim değişikliklerine neden olabileceğinin düşünüldüğünü kaydeden araştırmacılar, şöyle dedi:
''Kraterin etrafındaki kum tepecikleri, rüzgarın etkisiyle sürekli hareket halinde. 2013 yılında çekilen fotoğrafta görülen beş kumul, 2003 yılındaki uydu görüntüleriyle karşılaştırıldığında, sadece dokuz yılda 300 ila 400 metre arasında hareket etmiş.
1990'ların sonunda çekilen radar görüntüleri, Aorounga kraterinin bir 'krater zinciri'nin parçası olabileceğini gösteriyor. Kraterin her iki tarafında tespit edilen daha küçük kraterler, Aorounga meteorunun düşerken parçalandığını ve bu parçaların çevredeki bölgelere çarptığını düşündürüyor.
Sahra Çölü'ndeki bu devasa 'göz', geçmişte yaşanan şiddetli bir çarpışmanın izlerini taşıyor ve aynı zamanda kumulların dinamik hareketleriyle şekillenen bir coğrafi oluşum olarak dikkati çekiyor.''