Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Cornell Üniversitesi'nden araştırmacılar, en gelişmiş dil modellerinin bile dünyanın gerçek bir modelini oluşturamadığını keşfetti. 

Yapay zekanın büyük miktarda veriyi işleyerek kalıpları tanımayı öğrendiğini, ancak bu kalıpların gerçek dünya ile her zaman örtüşmediğini belirten araştırmacılar, ''Örneğin, yapay zeka tarafından oluşturulan New York haritasında, şehrin ızgarası arasında kıvrılan ve uzak kavşakları birbirine bağlayan birçok hayali sokak bulunuyor'' dedi.

''UFAK BİR DEĞİŞİKLİK YAPAY ZEKAYI ALTÜST EDİYOR''

Konumm

Araştırmacılar, gerçek dünyada kullanılan yapay zeka modellerinin, ufak bir değişiklikle karşılaştığında tamamen başarısız olabildiklerini söyleyerek, New York haritasına alternatif yollar eklediklerinde yapay zekanın yol bulma performansının dramatik bir şekilde düştüğünü gözlemlediklerini ifade etti.

Yapay zekanın dünya modelini test etmek için yeni ölçümler geliştiren araştırmacılar, şöyle dedi:

''Bu ölçümler, yapay zekanın farklı durumları ayırt etme ve benzer durumları tanıma yeteneğini değerlendiriyor. Sonuçlar, rastgele seçimler yapan yapay zeka modellerinin, daha geniş bir veri yelpazesi gördükleri için daha tutarlı dünya modelleri oluşturduğunu gösterdi.

Othello oyununda şampiyonluk oyuncuları yerine rastgele iki bilgisayarın oynamasını izlemek gibi. Kötü hamleler de dahil olmak üzere olası tüm hamleleri deniyor.

Bu çalışma, yapay zekanın sınırlarını anlamak ve daha gerçekçi modeller geliştirmek için önemli bir adım.''