Uzaylıların izlerini arayan bilim insanları, Satürn ve Jüpiter'in uydularında yaşamı destekleyebilecek menfezler buldu

Live Sience'de yer alan yeni bir araştırmaya göre, Jüpiter'in uydusu Europa veya Satürn'ün uydusu Enceladus'ta yaşam varsa, bu yaşam formları derin deniz hidrotermal bacalarından kaynaklanabildiği bildirildi.

Kendi kendini onaran deri yapıldı Kendi kendini onaran deri yapıldı

Astrobiyologlar, bilgisayar simülasyonları, düşük sıcaklıktaki hidrotermal menfezlerin Europa gibi uyduların karanlık okyanus tabanlarında potansiyel olarak milyarlarca yıl boyunca hayatta kalabileceğini gösterdi.

BUZULLARIN ALTINDAKİ OKYANUSLAR

''Hidrotermal menfezler, kimyasal enerji ve ısı kaynağı olarak Dünya'daki yaşamın kökeni için olası yerlerden biridir'' diyen bilim insanları, Jüpiter'in Europa ve Ganymede uyduları ile Satürn'ün uydusu Enceladus'taki buzların altındaki okyanusların dibindeki hidrotermal deliklerin, bu okyanusları ısıtarak ve yaşamın biyokimyasını başlatarak yaşamı destekleyebileceğini teorileştirdi.

Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz'dan (UCSC) Andrew Fisher ve ekibi, kuzeybatı Pasifik Okyanusu'ndaki dolaşım sistemine dayanan bir model geliştirdi. 

Fisher, ''Bu çalışma, düşük sıcaklıklı, yani yaşam için çok sıcak olmayan hidrotermal sistemlerin, Dünya'nın ötesindeki okyanus dünyalarında, yaşamın Dünya'da tutunması için gereken süreye benzer zaman ölçeklerinde sürdürülebileceğini öne sürüyor'' dedi.

Bilim insanları buluşun, Europa ve Enceladus'taki potansiyel yaşam arayışında umut verici bir adım olduğunu söyledi.

Editör: EYYUP KAÇAR