İsrail'de bulunan 1.700 yıllık madeni para yığını, son Yahudi isyanı hakkında yeni kanıtlar sunuyor.

İsrail'de arkeologlar, Roma İmparatorluğu'na karşı bilinen son Yahudi isyanı hakkında yeni kanıtlar sağlayan 1.700 yıllık bir madeni para yığını keşfetti.

Bu keşif, Romalıların ''Diospolis'' olarak yeniden adlandırdığı, şu anda merkezi İsrail'de bulunan Lod'da (Lydda olarak da bilinir) yapıldı. 

P A R A L A R R

Arkeologlar, Geç Roma-Erken Bizans dönemine tarihlenen paraların bir kamu binasının kalıntıları arasında kazı yaparken bulunduğunu kaydetti.

Frigya Kralı Midas'ın kulakları sahnelendi Frigya Kralı Midas'ın kulakları sahnelendi

İsrail Eski Eserler Kurumu'ndan (IAA) yapılan açıklamaya göre, bina isyan sırasında ''şiddetli bir yıkıma uğramasına'' rağmen, ayakta kalan temeli MS 221 ile 354 yılları arasına tarihlenen 94 gümüş ve bronz parayı korudu. 

Bu zulanın sahibi, paraları muhtemelen durum sakinleştiğinde geri almak umuduyla ''kasıtlı olarak'' binanın içine yerleştirmiş olabilileceği kaydedilirken, IAA'dan arkeolog Mor Viezel, ''Bu aslında bir acil durum istifidir, yani insanların felaket bir olay beklentisiyle sakladığı bir istif anlamına gelir'' dedi.

''GALLUS İSYANI SIRASINA BASILDI''

Arkeologlar, sikkelerin çoğunun, Yahudilerin Büyük Konstantin'in üvey yeğeni Flavius Claudius Constantius Gallus'un yönetimine karşı isyan ettiği çalkantılı bir dönem olan Gallus İsyanı (MS 351 - 354) sırasında basıldığını ifade ederek, bu dönemde Lod'un, Romalıların çeşitli şehirlerdeki binaları ''yakıp yıkması'' nedeniyle isyan eden çok sayıda Yahudi cemaatinden biri olduğunu söyledi.

IAA arkeologlarından Viezel, Gallus İsyanı sırasında Yahudiye'deki diğer isyan eden şehirler arasında Tiberias ve Sepphoris'in de bulunduğunu söyledi.

Live Sience


 

Editör: EYYUP KAÇAR