İtalya'da Spartacus ve Romalılar arasındaki destansı çatışmanın yeri ortaya çıkarıldı.

Yerel bir çevre grubunun bilgilendirmesi üzerine, Kentucky Üniversitesi arkeoloğu Paolo Visonà liderliğindeki bir ekip, Amerika Arkeoloji Enstitüsü (AIA) desteğiyle bölgeyi incelemeye başladı. 

Ekip, yer altı radarı, lidar (yerin topografisini haritalamak için kullanılan lazer teknolojisi), manyetometre ve toprak çekirdeği örneklemesi gibi ileri teknolojiler kullanarak yaklaşık 2,7 kilometre (1,7 mil) uzunluğundaki yosun kaplı duvarı detaylı bir şekilde inceledi.

Araştırmacılar, duvara paralel derin bir hendeğin uzandığını ve bunun Roma fossa (hendek) ve agger (höyük) savunma sistemi olarak bilinen bir yapı olduğunu ortaya çıkardı. 

Bu tür bir tahkimatın, Romalılar tarafından sıkça kullanılan bir savunma mekanizması olduğunu kaydeden araştırmacılar, Julius Caesar'ın günümüzde Fransa olan Avaricum kuşatmasında da benzer bir yapı kullandığını söyledi.

Arkeologlar, bu duvarın Üçüncü Köle Savaşı'nı (Gladyatör Savaşı) başlatan Spartacus'u kontrol altına almak için inşa edildiğini belirterek, ''Spartacus, kendisi ve yaklaşık 70 köle gladyatör ile birlikte Capua'daki bir okuldan kaçmış ve MÖ 73-71 yılları arasında Roma güçlerine karşı birçok zafer kazanmıştı. Ancak sonunda Cantenna Muharebesi'nde öldürülmüştü'' dedi.

Yeni bulunan duvar hakkında konuşan Gennaro, ''Bu bariyer, MÖ 71'de Romalı general Marcus Crassus tarafından Spartacus ve kuvvetlerini kontrol altına almak ve tuzağa düşürmek için inşa edilen bir tahkimat duvarı olarak tanımlanabilir'' dedi.

Gennaro, duvarın tarihi kaynaklarda, özellikle Yunan filozof ve tarihçi Plutarkhos'un yazdığı ''Crassus'un Hayatı'' adlı kitapta bahsedildiğini belirtti. 

AIA'ya göre, arkeologlar duvarın yanı sıra toprak altında gömülü halde birçok eser de buldu. Bu eserler arasında kılıç sapları, kavisli bıçaklar, cirit uçları ve mızrak uçları gibi kırık demir silahlar bulunuyor.

Bu silahların stilleri, o dönemde burada destansı bir savaşın yaşandığını gösteriyor. 

Gennaro, ''Duvar boyunca ele geçirilen silahları incelemeye başladık ve en yakın karşılaştırmalar geç Cumhuriyet dönemindeki silahlarla yapıldı. Çatışmanın yerini belirlediğimize inanıyoruz'' dedi.

Papua Yeni Gine’de çatışma: 30 ölü Papua Yeni Gine’de çatışma: 30 ölü

Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR