Bilim&Teknoloji

Titreşen yıldızlar evrenin gizemi aydınlatıyor

Bilim insanları, titreşen Cepheid yıldızlarının evrenin büyüklüğü ve ölçeği hakkında yeni ipuçları sunduğunu açıkladı.

Abone Ol

Bilim insanları, titreşen Cepheid yıldızlarının evrenin büyüklüğü ve ölçeği hakkında yeni ipuçları sunduğunu açıkladı.

Şili'deki İsviçre Euler teleskobu ve İspanya'daki La Palma'daki Flaman Mercator teleskobundan elde edilen verilerle yürütülen Cepheidlerin Hızları (VELOCE) projesi kapsamında, 2010 ve 2022 yılları arasında toplanan gelişmiş spektrografi gözlemlerini kullanarak yüzlerce Cepheid yıldızını büyük bir hassasiyet ve tutarlılıkla inceledi.

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Lozan'dan (EPFL) astrofizikçi Richard I. Anderson, ''Cepheidlerin doğasını ve fiziğini anlamak önemlidir, çünkü bize genel olarak yıldızların nasıl geliştiğini anlatırlar ve biz de evrenin mesafelerini ve genişleme hızını belirlemek için onlara güveniriz'' dedi.

GENİŞLEME VE DARALMA HIZI

Her iki teleskoptaki yüksek çözünürlüklü spektrograflar, gökbilimcilerin yıldız ışığının dalga boylarını ayırıp ölçmesine ve parlaklıktaki değişimleri yakalamasına olanak sağladı. 

Doppler etkisiyle yıldızların teleskopların görüş hattı boyunca radyal hız olarak bilinen genişleme ve daralma hızının ölçüldüğünü kaydeden araştırmacılardan Giordano Viviani, ''Bu değişimleri tipik olarak 130 km/saat (37 m/s) hassasiyetle ve bazı durumlarda 7 km/saat (2 m/s) kadar iyi bir hassasiyetle ölçtük; bu da kabaca hızlı yürüyen bir insanın hızına eşittir'' dedi.

Live Sience