Toplumsal Mutabakat Derneği (TMD) Genel Başkanı Mahmut Şimşek ve GYK üyeleri il valisi Murat Zorluoğlu’na ziyarete bulundu.

Tmd Vali Ziyareti Diyarbakir

Ziyaret sonrası Şimşek yaptığı açıklamada; “Sayın Zorluoğlu Valimize bir dosya sunduk. Şüphesiz söyleyeceklerimizden haberdar olsalar da Kadim şehrin bir kaç sosyoekonomik ihtiyacını bir dosya ile sunduk. Siyasi ve kültürel demokrasi üzerine düşüncelerimizi yeri gelince ayrıca ileteceğiz” dedi.

Şimşek ve GYK üyeleri Rıdvan Ekinci, Tuba Parlamış, Zeynep Balçık ve Yaşar Aslan ile beraber yaptıkları açıklamada ise projenin detaylarını sıraladı:

“*Dicle Nehrini Islah Projesi 1: Eğil ilçemizdeki Dicle Baraj gölünden tarihi On gözlü köprüye kadar 41 km.lik bölümün, Çevre Şehircilik, Tarım ve Orman, Kültür ve Turizm, Gençlik ve Spor bakanlıkları, Büyükşehir Belediyesi ve Dünya Kredi Bankasından oluşan bir konsorsiyum bütçesi ile ele alınmalıdır. Nehir yatağının en dar yeri 100 metre genişlikte ve kıyılar bazalt taşlarla tahkim edilerek uygun peyzajlı kaldırımlar, yürüyüş yolları ve araç yolları yapılmalıdır. Bu proje ile su sporları yarışması, sandallarla yolculuk, kıyılarının pansiyon turizmine açılması, mesire alanlarından, tarım ve seracılıktan profesyonelce yararlanma olanaklarına kavuşturulmalı. Bu değişim, Diyarbakır halkına moral motivasyonu kadar, turizmine, ekonomisine ve ekolojik çevreyi korumaya büyük katkı sağlayacaktır,” dediği açıklamasında, devamla, Bağlar ilçemizde 4 yıl önce başlatılan ve durdurulan Kentsel Dönüşüm projes mağdurları unutulmamalı, yıkılan Polis okulu binasının okul kompleksi veya Millet Bahçesi yapılmasını,

*Uyuşturucu kullanımı ilkokul yaşlarına indiğine değinerek, özellikle halkın eğitimine, Narkotik biriminin personel, araç gereç ve duyarlılık kapasitelerinin artırılması kadar, disipline edilmesi gerektiği halk arasında seslendirilir hale gelmiştir, diyen Şimşek

*Ulu Cami’den, İçkale ve Hz. Süleyman Camii yerleşkesi ve çevresinde oturma düzeni ve temizlik yoktur. Ziyaretçiler sıkıntılı, Camilerin tuvaletleri yetersizdir. Kadınlar için ayrı ve yeterli bir tuvalet mutlaka yapılmalıdır. Saraykapı bölgesi ve Gazi caddesinden Balıkçılarbaşı’na kadar motorlu araç trafiğine kapatılmalıdır.  

*“Surların Diriliş” onarımı devam ediyor. Ancak Dağkapı Fiskaya- Mardinkapı arasındaki surların kenarına yarım yüzyıl önce iki taraflı ve koruma amaçlı dikilen ağaçlar, surları adeta gizler hale gelmiş. Bu ağaçların yerine modern bir peyzajla surları bodur bitkilerle görünür kılınmalıdır.

*Diyarbakır’ımız dünya çapında turizm ve ticaret şehridir fakat hak ettiği noktada değildir. Türkiye’de ve bu şehirde turizmin kaderi de TÜRSAB’ın elindedir. Bu şehrin duruşu, dini ve tarihi değerleri Türsab’ın gündemine girmeden ülke ve dünya gündemine magazinsel haberler hariç giremeyeceğini takdir edersiniz. Türsab’ın Diyarbakır’a ayırdığı yarım günlük turlarını en az üç günlük konaklamaya ikna edilmeden bu kadim şehir barış sofrası turizmde hak ettiği yeri ve payı almayacağını düşünüyoruz. Türsab bu konuda ikna edilmelidir. Çermik ve Eğil ilçelerimiz Pansiyonculukta turizm teşvik hizmeti kapsamına alınmalıdır.

*Dicle üniversitesi şimdiye kadar kendi kampusundan çıkamadığı bir realitedir. Her yıl nicel ve bilimsel alanda biraz daha küçülmektedir. Dicle üniversitesinin yeni Rektörü, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi işbirliği sağlanmalıdır. Öğrenci gençliğe şehirde ve kampusta barınma, sosyal ve ekonomik konularda cazip ortamlar yaratılarak, ucuz hizmetler verilerek, Diyarbakır’ımız “Öğrenci Şehri” haline getirilmelidir.

*1000 yataklı Şehir Hastanemizin inşaatı bitse bile şehre ve bölgeye hizmette yetersiz kalacak. Acilen ek proje ile iki bin yataklıya çıkarılmalıdır.

*Her metropol şehir gibi ulaşım kabusu bizde de mevcut. Acil olarak hafif raylı sistem projesi Dağkapı(Şeyh Said)Meydandan 4. Sanayi Sitesi, Şehir Hastanesi ve Oğlaklı yerleşkelerini kapsayacak şekilde revize edilmesini öneriyoruz.

*Bağlar, Kayapınar, Sur ve Yenişehir merkez ilçelerimiz birçok ilden daha büyüktür fakat bu ilçelerimizin İlçe futbol Stadyumu ve Spor kompleksleri yoktur. Bu ilçelere stadyum dahil spor komplekslerini İlgili bakanlık programına aldırmanız gençlik için iyi bir moral motivasyon olacağı kanaatindeyiz.

*Gençlik ve Spor Bakanlığına ait 33 bin kişilik Diyarbakır Stadyumunun çatısında Güneş Enerjisi Sistemi GES kurularak elektrik üretilebilir. Bakanlık veya Futbol federasyonundan karşılıksız hibe kredi talep etmenizi veya Yap-işlet modeliyle iş insanlarımızla bu projeye el atmanızı şehrimizdeki amatör ve profesyonel spor takımlarına gelirden hisse verilerek sporda alt yapı olanağını sağlamanızı  talep ediyor ve TMD olarak bu isteklerimizin takipçisi olacağız."

Şimşek, son çıkan iki kitabını vali beye takdim ettiğini söyleyerek, ayrıca vali Zoroğlundan karşılıklı Trabzonspor Amedspor ve Samsunspor Diyarbekirspor dostluk maçlarını talep etti.

Editör: Nazmi Kahraman