Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünün TÜBİTAK-ARDEB tarafından desteklenen TÜBİTAK-1001 projesi kabul edildi.

Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nde Anorganik Kimya Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapan ve aynı zamanda Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezinin Müdürü olan Prof. Dr. Feyyaz Durap, ekip arkadaşlarıyla hazırladığı projeyle çevre dostu ve maliyet etkin çözümler geliştirmeyi hedefliyor.

DAHA AZ KİMYASAL MADDE KULLANILACAK

1 milyon 630 lira bütçeli projede Prof. Dr. Murat Aydemir, Prof. Dr. Remziye Güzel, Dr. Öğrt. Üyesi Ali Kemal Ateş (Eczacılık Fakültesi), Dr. Halil İbrahim Önal (Batman Üniversitesi) araştırmacı olarak yer alıyor.

Bu projede şunlar hazırlanacak: ‘'Başlangıçta 0D-0D (kuantum nokta) ve 0D-2D heteroeklem malzemeler hazırlanacaktır. Daha sonra bu heteroeklem yapılara metal nanoparçacıkları monometalik ve bimetalik olarak tutturulacaktır. İlk kez bu proje kapsamında hazırlanacak olan monometalik ve bimetalik nanoparçacık içeren heteroeklem yapıların fotokatalitik etkileri UV-vis ışımasında Rodamin B’nin bozunmasında ve antiviral ilaçların tayini için elektrokimyasal sensör geliştirilmesinde kullanılacaktır. Bu sayede iki farklı uygulama alanı için tek bir sentez süreci uygulanacak hem maliyet düşürülecek hem de daha az kimyasal madde kullanılarak çevreye daha az atık salınacaktır.''

İKİNCİ DESTEK

Diyarbakır Sur’daki metruk binalarda ilaçlama Diyarbakır Sur’daki metruk binalarda ilaçlama

Öte yandan, yine Diyarbakır Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümünden Doç. Dr. Saadet Öykü Yurttaş'ın "Yönlendirilmeye Yüzeylerin Gönderim Sınıfları İçin Algoritmalar" adlı ve 124F147 nolu TÜBİTAK 1001 Projesi bilimsel olarak desteklenecek.

741 bin 500 TL bütçesi ile proje şunu öngörüyor: ‘'Düşük boyutlu topolojide merkezi bir rol oynayan gönderim sınıf grupları ile ilgili bazı dinamiksel ve kombinatorik problemlere odaklanmaktadır. Bu kapsamda yönlendirilemeyen bir yüzeyde tanımlı pseudo-Anosov tipinden bir gönderim sınıfının topolojik entropisinin hesaplanması ve bir gönderim sınıfının birim olup olmadığını tespit etme problemi olan kelime problemi için polinomsal zamanda çalışan algoritmalar geliştirilmesi hedefleniyor.''

Editör: Özgür Ayaydın