Narin'in şüpheli olmayan tek ağabeyi, Baro'ya vekaletname verdi Narin'in şüpheli olmayan tek ağabeyi, Baro'ya vekaletname verdi

Zonguldak, daha önce Devrek ilçesine bağlı küçük bir köy durumundaydı. Ereğli, Amasra ve Bartın ilçeleri kendisinden çok daha eski yerleşim yeriydi.

Zonguldak, 1 Nisan 1924 tarih 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu’ nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Türkiye Cumhiriyeti'nin ilk ili olarak bağımsız mutasarrıflığı, Vilayet yapıldı.

ZonguldakHarita-1

ZONGULDAK ADI NERDEN GELİYOR

Zonguldak adının nereden geldiği ile ilgili çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Zonguldak kent merkezinin bulunduğu alan, eskiden Üzülmez Deresi’nin ağız kesiminde yer alan bir bataklıktı. İlkçağda “Sandraka/Sandrake” adıyla bilinen yerleşim yeri, adını Sandra Çayından (Üzülmez/Zonguldak Deresi) almıştır. Yörenin sazlarla kaplı olması nedeniyle “sazlık, bataklık” anlamına gelen “Zonguralık, Zunguralık, Zongalık, Zungalık” sözcüğü zamanla değişerek Zonguldak’a dönüşmüştür. 

Türkiye'nin ilk ili ve 67 il plaka kodu olan Zonguldak Merkez  İlçeye bağlı 4 belediye, 38 mahalle ve 23 köy bulunmaktadır.  
kaynak  vikipedia

Editör: Nazmi Kahraman