Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) astronotlar, parçalanan Rus uydusunun enkazdan korunmak için  Starliner uzay aracına sığınmak zorunda kaldılar. 

Resurs-P1 uydusunun 26 Haziran’da yörüngede 100'den fazla parçaya ayrılması, potansiyel olarak tehlikeli enkazın Dünya çevresine yayılmasına yol açtı.

NASA'nın sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, ''Görev Kontrol, enkazın yolunu izlemeye devam etti ve yaklaşık bir saat sonra mürettebatın uzay aracından çıkması için izin verildi ve istasyon normal faaliyetlerine devam etti'' denildi.

ZAMAN DARALIYOR

İki astronotun başlangıçta ISS'de bir hafta kalmalarının planlandığını, ancak mühendislerin uzay aracının itici sisteminde beş ayrı helyum sızıntısı ve arıza tespit etmesi sonucu kalışlarının süresiz olarak uzatıldığını hatırlatan uzmanlar, sınırlı yakıt nedeniyle Starliner'in yalnızca 45 gün kalabildiğini,  bu nedenle güvenli bir dönüş uçuşu için pencerenin daralmaya devam ettiğini söyledi.

NASA'nın ISS'yi en az 2030'a kadar çalışır durumda tutmayı planladığını kaydeden uzmanlar, şöyle dedi:

''Bundan sonra, devasa uzay istasyonu güvenli bir şekilde Dünya atmosferine yörüngeden çıkarılacak ve ardından okyanusa güvenli bir şekilde çarpacak. Bu haftanın başlarında NASA, SpaceX'e yaşlanan uzay istasyonunu güvenli bir şekilde yörüngeden çıkaracak bir araç inşa etmesine yardımcı olmak için 843 milyon dolarlık bir sözleşme verdi.''

Live Sience

Editör: NAZMİ KAHRAMAN