Sağlık

Uzmanlardan ''göz tembelliği'' uyarısı

Abone Ol

Bebeklerde ve çocuklarda daha çok görülebilen göz tembelliği, erken dönemde tedavi edilmezse ileri yaşlarda kalıcı görme azlığına yol açabiliyor. 

Memorial Şişli Hastanesi Göz Merkezi’nden Prof. Dr. Dilek Erkan, çocuklarda göz tembelliği ve tedavisi hakkında bilgi verdi. 


  
Göz tembelliğinin (Ambliyopi) yapısal bozukluk bulunmamasına rağmen erken çocukluk döneminde bir gözde, nadiren de her iki gözde ortaya çıkan görme azlığı olduğuınu kaydeden Prof. Erkan, Çocukluk çağında fark edilip tedavi edilemeyen göz tembelliğinin, erişkin dönemde artık tedavisi mümkün olmayan kalıcı görme azlığı, üç boyutlu görme yeteneğinin kaybı ve göz kayması ile sonuçlandığıonı söyledi.

''ERKEN TANI VE TEDAVİ ÖNEMLİ''

Yapılan araştırmalarda bir gözü tembel olan kişilerin travmaya bağlı olarak sağlam gözlerini kaybetme riskleriyle karşı karşıya kalabildiklerini ifade eden Prof. Erkan, şöyle dedi:

''Göz tembelliğinin toplumda görülme sıklığı yüxde 2-4 oranındadır. Yenidoğan bebeklerin görmesi görsel sistemleri geliştikçe artar. Görsel sistemin gelişimi erken çocukluk döneminde özellikle ilk 2 yılda çok hızlıdır ve bu gelişim 9-10 yaşına kadar devam eder. 

Normal bir görsel gelişim için bu süreçteki çocuklarda her iki gözde de görmenin eşit ve iyi olması gerekir. Bu süreçteki bir çocukta normal görsel gelişimi bozacak her türlü durum göz tembelliği ile sonuçlanacaktır. Bu nedenle göz tembelliğinin erken tanısı ve tedavisi çok önemlidir.''