Gökbilimciler, ''Vay Canına!'' olarak adlandırdıkları gizemli sinyalin kaynağını araştırıyor.

Livesience'de yer alan habere göre, gökbilimcilerin ''Vay Canına!'' olarak adlandırdığı gizemli sinyalin kaynağı, uzaylılara işaret ettiği düşünülen bir radyo yayını olarak biliniyor. Ancak yeni bir araştırma, bu sinyalin aslında son derece nadir bir kozmik olayın sonucu olabileceğini öne sürüyor.

Ohio Eyalet Üniversitesi'nin Big Ear radyo teleskopu tarafından 1977 yılında tespit edilen bu sinyal, Yay Takımyıldızı yakınlarından gelen derin uzay arka plan uğultusundan 30 kat daha güçlü radyo dalgaları içeriyordu. Sinyalin 1.420 megahertzlik frekansta iletilmiş olması, hidrojenin doğal olarak bu frekansta radyo dalgaları yayması nedeniyle, bazı gökbilimcilerin sinyalin uzaylılar tarafından gönderildiğini düşünmelerine neden olmuştu.

Ancak, Wow! sinyali benzeri başka bir sinyal bugüne kadar tespit edilemedi ve bilinen doğal olaylar bu durumu açıklayamadı. 

Porto Riko Üniversitesi'nden gezegensel astrobiyolog Abel Méndez ve ekibi, bu sinyalin aslında bir yıldızlararası hidrojen gazı bulutuna çarpan yoğun bir parlamanın tesadüfi tespiti olabileceğini öneriyor.

Méndez, magnetar olarak bilinen yoğun ve manyetik bir yıldızın, Big Ear tarafından tespit edilen radyasyonu hidrojen bulutuna yaymak için yeterli güce sahip olduğunu belirtti.

Dünya'nın gizemli halkaları Dünya'nın gizemli halkaları

Vay Cani

Mendez, ''Bu çok nadir bir olay. Gökbilimcilerin bunu tespit edebilmesine hâlâ şaşırıyorum'' dedi.

Yeni sinyallerin Wow! sinyalinden 50 ila 100 kat daha zayıf olduğunu, çünkü bu sinyallerin bir magnetar tarafından aydınlatılmadığını belirten Méndez, ''Birkaç dakika daha parlasalardı, Wow! sinyali olurlardı. Ancak bunun gerçekleşmesi için olağandışı bir olaya ihtiyaç var'' dedi.

Uluslararası Astronotlar Akademisi SETI Daimi Komitesi Başkanı Michael Garrett, ''Bu yaratıcılığı seviyorum, ama bana biraz yapmacık geliyor'' dedi.

Penn State Üniversitesi'nden astronomi profesörü Jason Wright de bu yeni hipotezin, fiziksel koşulların son derece hassas olduğunu ve bu tür bir olayın mümkün olup olmadığının belirsiz olduğunu ifade etti.

Oregon Üniversitesi'nden radyo astronomu Yvette Cendes ise, Wow! sinyalinin dar bant özelliğinin, insan kaynaklı radyo parazitlerinin daha olası bir açıklama olduğunu düşündürdüğünü söyledi.
 

Editör: EYYUP KAÇAR