İtalya'nın derinliklerinde, 2000 yıl öncesine uzanan bir hikayenin izleri gün yüzüne çıkarıldı.

Roma'nın yaklaşık 90 kilometre güneydoğusunda yer alan antik şehir Fregellae, Romalılar tarafından acımasızca yıkılarak 170 yıl boyunca terk edilmiş bir hale getirilmişti. Arkeologlar tarafından yapılan kazılar, bu antik kentin dramatik sonunu ve Roma İmparatorluğu'nun acımasız yüzünü gözler önüne seriyor.

''M.Ö 125 yılında yaşanan bu trajik olay, muhtemelen Roma vatandaşlığı hakları konusundaki bir anlaşmazlıktan kaynaklanmıştı. Fregellae halkı, Roma Cumhuriyeti tarafından kendilerine verilen sınırlı vatandaşlık haklarına razı değildi ve tam vatandaşlık talep ediyordu'' diyen arkeologlar, bu isyanın, Roma'nın İtalya'daki müttefiklerinin daha geniş haklar için mücadele ettiği Sosyal Savaş'tan (M.Ö 91-87) yaklaşık 30 yıl önce yaşandığını söyledi.

İSYANLA YOK EDİLDİ

Araştırmacılar, Roma ordularının, Fregellae'yi kuşatarak şehri yerle bir ettiğini, kazılarda elde edilen bulguların, şehrin ne kadar kötü bir şekilde tahrip edildiğini gösterdiğini ifade ederek, ''yangın izleri, yıkılmış binalar ve çöplük haline gelmiş alanlar, o dönemde yaşanan şiddetin boyutunu gözler önüne seriyor'' dedi.

Almanya'daki Leibniz Arkeoloji Merkezi'nden Prof. Dominik Maschek, ''Sadece iki veya üç kaynakta bu olaydan bahsediliyor. Kuşatma hakkında bilgi sahibi oluyoruz, insanların Romalılara karşı isyan ettiğini öğreniyoruz, ancak nedenini bilmiyoruz'' dedi.

BİR VİLLANIN HİKAYESİ

Rastak ve Hevra Vanlılarla buluşuyor Rastak ve Hevra Vanlılarla buluşuyor

Son yıllarda yapılan kazılarda, şarap, meyve ve tahıl üretilen bir tarım merkezi olan bir villanın ortaya çıkarıldığını, villadaki büyük çanak çömlekler ve antik tohumların, bu yapının bölgeye ve hatta denizaşırı ülkelere ürün sağladığını gösterdiğini anlatan arkeologlar, villa ve tarlaların, şehirle aynı zamanda yok edildiğini söyledi.

İSYANIN KÖKENLERİ

Arkeologlar, Fregellae'nın, Roma tarafından kurulan bir koloni şehir olmasına rağmen, bölgede yaşayan Samnitlerin de etkisi altında olduğunu ve Samnitlerin, Roma'nın düşmanı olan bir halk olduğunu belirterek, ''Roma Senatosu, Samnitlerin Fregellae'ye göç etmesine izin vererek, bu sayede onları kontrol altına almak istemişti. Ancak Samnitler, Roma vatandaşlığına sahip olmak isteyerek isyana kalkıştılar'' şeklinde konuştu..

UNUTULMUŞ BİR HİKAYE

Araştırmacılar, Fregellae'nin trajik hikayesinin, Roma İmparatorluğu'nun acımasız yüzünü gözler önüne serdiğini ve isyan eden şehirlerin nasıl cezalandırıldığını gösterdiğini ifade ederek, ''
Antik Fregellae şehri, Roma vatandaşlığı hakları için isyan etmesi nedeniyle yerle bir edilmiştir.
Şehir, 170 yıl boyunca terk edilmiş bir halde kalmıştır'' dedi.

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR