ABD Deniz Piyadeleri için yeni bir döneme giriş olarak tanımlanan yapay zeka destekli kamikaze dronlar tanıtıldı.

ABD savunma teknolojisi devi Anduril, savaş alanında yeni bir çığır açacak olan yapay zeka destekli ''kamikaze dron'' ailesi Bolt'u tanıttı. Bu ölümcül hassas ateş gücüne sahip insansız hava araçları, ABD Deniz Piyadeleri için geliştirilmiş ve Force Design modernizasyon programının önemli bir parçası.

BEŞ DAKİKADA MONTE EDİLİYOR

Bulutlarda yüz görmek dahilik işaret mi? Bulutlarda yüz görmek dahilik işaret mi?

Araştırmacılar, Bolt ve Bolt-M olarak iki farklı konfigürasyonda sunulan dronların, sadece beş dakikada monte edilebildiğini ve  hemen hemen her yerden fırlatılabildiğini bildirdi.

Standart Bolt'un, gözetleme ve arama-kurtarma görevleri için ideal olduğunu ifade eden araştırmacılar, ''Bolt-M ise patlayıcı mühimmatlarla donatılmış ve hedefleri otonom olarak takip edip imha edebiliyor'' dedi.

YENİ BİR DÖNEM

Araştırmacılar, Bolt ve Bolt-M'nin, ABD Deniz Piyadeleri'nin Organic Precision Fires-Light (OPF-L) programı kapsamında geliştirilen sekiz sistemden biri olduğunu kaydederek, şöyle dedi:

''Bu program, küçük birimlerin hassas ateş gücüne sahip olmasını hedefliyor. Anduril'in bu yeni teknolojisi, savaş alanında insansız hava araçlarının kullanımında yeni bir dönem başlatıyor. Yapay zeka sayesinde dronlar daha akıllı, daha ölümcül ve daha bağımsız hale geliyor. Ancak bu gelişmeler, otonom silah sistemlerinin etik ve hukuki boyutları hakkında da önemli tartışmaları beraberinde getiriyor.''

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR