Bilim kurgu filmlerinden çıkmış gibi görünen bir senaryo artık kapımızda.
Yapay zeka, hızla gelişen teknolojilerle birlikte insan zekasına yaklaşmakta ve hatta onu aşma potansiyeline sahip. Yapay Genel Zeka (AGI) olarak adlandırılan bu yeni nesil yapay zeka, insan gibi düşünme, öğrenme ve sorun çözme yeteneklerine sahip olacak.
Peki, bu durum insanlık için bir umut mu yoksa büyük bir tehdit mi?
İNSANLIK İÇİN UMUT MU, TEHDİT Mİ?
Bilim insanları, yapay zekanın insan zekasına yaklaştığına ve hatta onu aşabileceğine dair çarpıcı açıklamalarda b ulunuyor.
Yapay Genel Zeka (AGI) olarak adlandırılan bu yeni nesil yapay zekanın, insan gibi düşünme, öğrenme ve sorun çözme yeteneklerine sahip olacağını belirten blim insanları, bu durumun, hem büyük umutlar taşıdığını, hem de ciddi endişeleri beraberinde getirdiğini söyledi.
AGI'nin hayatımızı nasıl değiştireceği ve geleceğimiz için ne anlama geldiği, tüm dünyada tartışılırken, bilim insanları ve teknoloji şirketlerinin CEO'ları, yapay zekanın gelişim hızının tahminlerin ötesinde olduğunu söylüyor.
2025'TE YAPAY ZEKA İNSANI GEÇECEK Mİ?
Uzmanlar, 2025 gibi yakın bir tarihte yapay zekanın insan zekasını aşabileceği uyarısında bulunarak, bu durumun, iş hayatından sağlık sektörüne kadar birçok alanda köklü değişimlere yol açabileceğini ifade etti.
Yapay zekanın sunduğu potansiyel faydaların yanı sıra bazı uzmanlar ciddi risklere dikkati çekiyor.
Yapay zekanın kontrolsüz bir şekilde gelişmesinin, insanlığın varoluşunu tehdit edebileceğini belirten bazı bilim insanları,''Örneğin, yapay zeka kendi kararlarını alarak insanlara zarar verebilir veya hatta insanlığı yok etmeye çalışabilir. Bu endişeler, yapay zeka araştırmalarında etik kuralların önemini bir kez daha ortaya koyuyor'' dedi.
YAPAY ZEKA İLE YENİ BİR DÜNYA
Bilim insanlarının bir bölümü yapay genel zekanın, hem büyük fırsatlar, hem de ciddi tehditler sunduğunu kaydederek, şunları söyledi:
''Tıp, ulaşım, enerji gibi birçok alanda çığır açıcı gelişmelere imkan tanırken, aynı zamanda işsizlik, eşitsizlik ve güvenlik gibi sorunları da beraberinde getirebilir. Bu nedenle, yapay zekanın gelişimini dikkatle takip etmek ve geleceğe yönelik önlemler almak gerekiyor.''
KAYNAK: Livesience