Stephen Hawking'in meşhur kara delik radyasyon paradoksu çözülüyor! 

Bilim insanları, evrenle ilgili yeni bir keşfe imza attı.  Kara deliklerin aslında ''donmuş yıldızlar'' olarak  tamamen farklı bir yapıya sahip kozmik nesneler olabileceğini kaydeden bilim insanları, bu keşfin evren hakkındaki anlayışı kökten değiştirebileceğini söyledi.

''BİLDİKLERİMİZ SARSILIYOR!''

Bilim insanları, kara deliklerin, evrenin en gizemli ve anlaşılması zor nesnelerinden biri olduklarını ve  uzay-zamanı bükerek ışığın bile kaçamayacağı kadar güçlü bir çekim kuvveti oluşturduklarını ifade ederek, ''bu devasa gök cisimleri hakkında bildiklerimiz, yeni bir araştırmayla sarsılıyor'' dedi.

Yeni teoriye göre, kara deliklerin tekillik ve olay ufku gibi özelliklere sahip olmadıklarını, bunun yerine, ultra sıkışmış bir maddeden oluşan ve kara deliklerin tüm gözlemlenebilir özelliklerini taklit eden ''donmuş yıldızlar'' olabileceklerini belirten bilim insanları, şöyle dedi:

HAWKING RADYASYONU''

Evren1

Dünya'nın gizemli halkaları Dünya'nın gizemli halkaları

''Bu durum, kara delik fiziğindeki en büyük paradokslardan biri olan Hawking radyasyon paradoksunu çözebilir.

Hawking radyasyonu, kara deliklerin yavaşça buharlaşmasına neden olan bir enerji türüdür. Ancak, bu radyasyon kara delik hakkında hiçbir bilgi taşımaz. Bu durum, bilginin yok edilemeyeceği prensibiyle çelişir. Donmuş yıldızlar ise bu paradoksu ortadan kaldırarak, bilginin korunumu prensibini sağlamlaştırır.''

''EVRENLE İLGİLİ BİLİNENLER DEĞİŞEBİLİR''

Bilim insanları bu yeni keşfin, Einstein'ın ''genel görelilik teorisi''ni de yeniden değerlendirmeye yönelttiğini ettiğini ifade ederek, ''Eğer kara delikler gerçekten donmuş yıldızlarsa, evrenin yapısı ve işleyişi hakkında bildiklerimiz kökten değişebilir'' dedi.

DONMUŞ YILDIZLAR TESPİT EDİLECEK

Bilim insanları, kara delik birleşmelerinden kaynaklanan kütleçekim dalgalarını analiz ederek donmuş yıldızların varlığını tespit etmeye çalışacaklarını kaydederek, şöyle devam etti:

''Eğer bu dalgalar, donmuş yıldızların varlığını destekleyen verilere sahipse, bu yeni teori evren biliminde çığır açıcı bir gelişme olacaktır.

Bu keşif, hem bilim dünyası hem de genel halk için büyük bir heyecan yaratıyor. Evrenin en büyük gizemlerinden biri olan kara delikler hakkında yeni bilgiler edinmek, insanlığın evreni anlama yolculuğunda önemli bir adım olacaktır.''

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR