Oxford Üniversitesi'nden Prof. Kathy Willis, çığır açan kitabı ''Good Nature''da uydu görüntülerinin yeşil alanların azalmasıyla ruh sağlığı bozuklukları arasında şok edici bir bağlantı ortaya koyduğunu açıkladı.
Uydulardan elde edilen verilerin, yeşil alanlara erişimin azalmasıyla depresyon, solunum ve kalp-damar hastalıklarının riskini nasıl artırdığını gözler önüne serdiğini kaydeden Willis, kitabında şu ifadelere yer veriyor:
''Peki, bu nasıl mümkün oluyor? İşte devreye 'biyobankalar' ve uydular giriyor. Biyobankalar, bir toplumdaki bireylerin biyolojik materyallerini ve sağlık kayıtlarını toplayan dev veri havuzları. Uydular ise yeryüzündeki bitki örtüsünün sağlığını ölçen 'NDVI' adı verilen bir teknoloji kullanarak yeşil alanların durumunu analiz ediyor.
'SONUÇLAR ŞAŞIRTICI!'
Bu iki veri kaynağı bir araya getirildiğinde ortaya çıkan sonuçlar inanılmaz! Yeşil çevrede yaşayan insanların daha az depresif olduğu, hatta sokak ağaçlarının azalmasının bile ölüm oranlarını artırdığı kanıtlandı.
Bu bulgular, modern çağın hastalıklarıyla mücadelede doğanın gücünü ortaya koyduğunu vurguluyor. Yeşil alanlara erişim, ruh sağlığımızı korumak ve fiziksel hastalıklardan korunmak için hayati önem taşıyor.
Bu çalışma, şehir planlamacıları için de önemli bir mesaj içeriyor. Yeşil alanları koruyarak ve artırarak toplum sağlığını iyileştirmek mümkün!''