Sönmüş volkanların yeşil enerji dönüşümü için kritik öneme sahip oldukları belirtildi.

Araştırmacılar, dünyanın, yeşil enerjiye geçişiyle birlikte nadir toprak elementlerine olan talebin her geçen gün artığını belirterek, bu elementlerin, elektrikli araçlardan rüzgar türbinlerine kadar birçok teknolojinin temelini oluşturduğunu kaydetti.

Yapılan yeni araştırmalarla, dünyanın dört bir yanındaki demir açısından zengin volkanik yataklarda, nadir toprak elementlerinin yüksek konsantrasyonlarda bulunduğu bildirildi.

Bu elementlerin, volkanik aktivite sırasında oluşan demir oksit-apatit (IOA) yataklarında yoğunlaştığını ifade eden Çin Bilimler Akademisi'nden araştırmacılar, bu yataklarda nadir toprak elementlerinin, diğer kayaç türlerine göre yüzlerce kat daha fazla olabileceğini belirtti.

NEDEN VOLKANLAR ?

Volkanik patlamalar sırasında oluşan yüksek sıcaklık ve basıncın magmanın ayrışarak farklı bileşenlere dönüşmesine neden olduğunu kaydeden araştırmacılar, ''Bu süreçte, nadir toprak elementleri, demir fosfat mineralleriyle birleşerek IOA yataklarını oluşturuyor. Bu yataklar, geçmişte demir madenciliği yapılan bölgelerde sıklıkla bulunuyor'' dedi.

NEDEN ÖNEMLİ?

Yanardağ

Araştırmacılar, volkanlardaki nadir toprak elementlerinin, yeşil enerji teknolojilerinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirterek, bu elementlerin yeni kaynaklarının keşfinin, bu teknolojilerin daha yaygınlaşmasını sağlayacağını bildirdi.

GELECEK İÇİN UMUT VERİCİ KEŞİF

Karasu'da balık ölümleri Karasu'da balık ölümleri

Bu keşfin, nadir toprak elementleri konusunda yeni bir araştırma alanının doğmasına neden olduğunu kaydeden bilim insanları, şöyle dedi:

''Volkanik süreçleri daha iyi anlamak ve bu elementlerin oluşum koşullarını belirlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu sayede, gelecekte daha verimli ve çevre dostu nadir toprak elementi madenciliği yöntemleri geliştirilebilir.

Sönmüş volkanların kalbinde gizli olan bu hazine, yeşil enerjinin geleceği için umut verici bir işaret. Ancak, bu kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanılması için dikkatli planlama ve araştırma yapılması gerekiyor.''

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR