Diyarbakır’ın Çınar İlçesinde bulunan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nin güvenliğini sağlamak amacıyla bin 800 yıl sonra jandarma tarafından karakol kurulacak.

AW002331_01

Zerzevan Kalesi, Diyarbakır-Mardin Karayolu üzerinde bulunuyor. Uzun süre Roma’nın sınır garnizonu olan 3 bin yıllık kalenin tarihi, Asur Dönemi’ne (MÖ 882-611) kadar varıyor. Bin 200 metre uzunluğunda, 12-15 metre yüksekliğinde surlarla çevrelenmiş askeri yerleşimde, kamu yapılarının bulunduğu güney alanda, 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi (güney kule), kilise, yönetim binası, arsenal, kaya sunağı gibi mimari kalıntılar yer almaktadır. Kuzeyinde ise cadde-sokak ve konutlar var. Konutların bulunduğu alanda aynı zamanda su sarnıçları, yeraltı kilisesi, yer altı sığınağı, Roma’nın doğu sınırında da Mithras Tapınağı yer alıyor. Surların dışında ise yerleşime su sağlayan kanallar, sunu çanakları ve taş ocakları, nekropol alanında ise kaya mezarları ve tonozlu mezarlar dikkat çekiyor.

AW002331_02

Kalede 2014 yılında başlayan kazılarla onlarca eser gün yüzüne çıkartıldı. Kale, Mithras Tapınağı ve buraya dair her şeyin güvenliği, 24 Mayıs 2022 tarihinden itibaren jandarma tarafından sağlanmaya başlandı. Jandarma kale çevresinde 24 saat yaya ve UTV ile devriye atıyor.

AW002331_03

-bin 800 yıl sonra yeniden karakol kuruluyor-

Zerzevan Kalesi Kazı Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Zerzevan Kalesi’nin 24 saat boyunca Türkiye’nin en iyi korunan arkeolojik alanlarından birisi olduğunu dile getirdi. Alanın korunmasının Jandarma Genel Komutanlığı tarafından sağlandığını belirten Coşkun, “Şu anda orada kalıcı bir karakol yapılıyor. İnşaat devam ediyor. Özelikle arkeolojik alanın korunması açısından ve gelen ziyaretçilerin huzur ve güvenliği açısından bu çok önemli. Bu nedenle Jandarma Genel Komutanlığımıza da teşekkür etmek istiyorum. İlk defa bir arkeolojik alanda karakol kuruluyor. Alanın bütün güvenliği jandarmamız tarafından sağlanıyor” ded.

AW002331_07

Editör: HABER MERKEZİ