Malezya’nın Nenggiri Vadisi'ndeki mağaralar, su altında kalmadan önce arkeologlara kadim tarihini fısıldıyor. 

Bilim insanları, hidroelektrik santral projesi için sularla buluşmadan önce bu mağaralarda tarih öncesi bir döneme ait 16 iskelet ve binlerce eser buldu. 

En eski antik harita, Babillilerin Dünyayı görme biçimini anlatıyor En eski antik harita, Babillilerin Dünyayı görme biçimini anlatıyor

16 BİN YIL ÖNCESİNE YOLCULUK

M E Z A R1

Arkeologlar, keşfedilen iskeletlerin 16 bin yıl öncesine kadar uzandığını belirtti.

Mağarada bulunan iskeletlerin Malezya'da bugüne kadar bulunan en eski iskeletler olduğunu belirten arkeologlar, hidroelektrik projesi nedeniyle su altında kalacak Nenggiri Vadisi'nde kazıların, bölgenin tarih öncesi kültürüne dair önemli ipuçları verdiğini ifade etti.

Arkeologlar, Kuala Lumpur’a 215 kilometre mesafedeki vadide, mağaralarda bulunan buluntuların, tarih öncesi insan yaşamına ışık tuttuğunu söyledi.

NEOLOTİK ÖNCESİ MEDENİYETİN İZLERİ

M E Z A R3

Malezya Ulusal Üniversitesi’nden arkeolog Zuliskandar Ramli, iskeletlerin çoğunun Neolitik öncesi döneme ait olduğunu belirterek, bu topluluğun Hoabinhian kültürünün bir kolu olabileceğini bildirdi.

Avcı-toplayıcı bu halkın, biber ve betel cevizi gibi bitkileri evcilleştiren ilk gruplardan biri olduğunu kaydeden Ramli 13 mağarada toplam 16 kişiye ait iskeletler bulunduğunu bildirdi.

İskeletlerin çoğunun çömelmiş ya da bükülmüş pozisyonda gömülmüş olduğunu kaydeden arkeologlar, bunun da Neolitik öncesi dönemden kalma bir gömme geleneğine işaret etiğini ifade etti.

71.000 ESER BULUNDU

M E Z A R4

Arkeologlar, kazılarda 71 binden fazla taş alet, çanak çömlek ve süs eşyalarının da gün yüzüne çıkarıldığını ifade etti.

Özellikle Gua Keledung Kecil mağarasında bulunan ve 14.000 ila 16.000 yıllık olduğu tahmin edilen iskeletin, bu mağaraların zengin tarihini bir kez daha gözler önüne serdiği bildirildi.

BARAJIN GÖLGESİNDE KALAN MİRAS

Nenggiri Vadisi’nde yapılması planlanan hidroelektrik projesinin bölgedeki yerli halkı endişelendirdiği belirtilirken, projenin 2027'de tamamlanmasıyla, vadinin su altında kalacağını ve mağaraların tamamen yok olacağı kaydedildi.

KAYNAK:Livesience


 

Editör: EYYUP KAÇAR