Diyarbakır'daki baraj gölünde balık ölümleri Diyarbakır'daki baraj gölünde balık ölümleri

And Dağları Platosu'nun 4 aşamada 24 milyon yılda şekillendiği belirlendi.

Live Sience'da yer alan araştırmaya göre, Güney Amerika'daki And Dağları Platosu'nun 4.000 metreden fazla yükselen devasa yapısının, 24 milyon yıllık bir süreçte dört aşamada oluştuğu ortaya çıktı. 

Bu etkileyici platoyu şekillendiren paleostres modellemesi sayesinde, And Dağları'nın evriminin detaylı bir şekilde incelendiğini belirten araştırmacı Quiroga ve ekibi, Güney Orta And Dağları Platosu'nun Puna bölgesindeki stres ve kabuk deformasyonunun evrimini anlamak için uydu görüntüleri ve uranyum-kurşun tarihlemesi gibi çeşitli veri kaynaklarını birleştirdi.

Uydu görüntüleri ile platonun mevcut yapısal özelliklerini haritalandıran ver ve bu haritalamanın sonuçlarını geçmiş deformasyonların geometrik kaymalarını yeniden oluşturmak için kullanan araştırmacılar, ayrıca, zirkonyum minerallerinin yaşlarını belirleyerek, bölgedeki streslerin büyüklüğündeki ve yönelimlerindeki değişimleri izledi.

''Dört aşamalı süreç, platonun yükselmesinin zaman içinde tekdüze bir durumdan ziyade değişen bir stres rejiminde gerçekleştiğini gösteriyor. Bu bulgu, dağ sıralarının nasıl oluştuğuna dair daha geniş araştırmalar için önemli çıkarımlar sunuyor'' diyen araştırmacılar, And Dağları Platosu'nun evriminin, Tibet Platosu ve Peru Andları için önerilen orojenik evrimlere benzerlik gösterdiğini söyledi.

Editör: EYYUP KAÇAR