Mastodon insanların avladığı ilk dev mi? Mastodon insanların avladığı ilk dev mi?

Mississippi'de 2 metre uzunluğunda ve 270 kilogram ağırlığında mamut dişi ortaya çıkarıldı.

Mississippi'nin doğal güzellikleri arasında sıradan bir gün yürüyüşe çıkan Eddie Templeton, karşısına çıkan manzara karşısında gözlerine inanamadı.

Dere yatağının alüvyonları arasında gizlenen ve yavaşça ortaya çıkan bu devasa diş, yalnızca bölge için değil, tüm fosil avcıları için büyük bir keşif anlamına geliyordu. 

Bu diş, Mississippi'de bugüne kadar keşfedilen ilk mamut fosili olarak tarihe geçti.

Templeton'un Madison County'de rastladığı bu yaklaşık 2 metre uzunluğundaki, 270 kilogram ağırlığındaki mamut dişi, Mississippi Çevre Kalitesi Departmanı (MDEQ) tarafından incelendi. 

Yapılan detaylı araştırmalarda, bu devasa dişin Pleistosen döneminde yaşamış Kolombiyalı bir mamuta (Mammuthus columbi) ait olduğunu doğrulandı. 

MDEQ'da görevli jeolog James Starnes, bölgedeki fildişlerinin genellikle bu kadar iyi korunmadığını belirterek, ''Bunu her gün göremezsiniz. Bu çok büyük bir hayvandı'' dedi.

Bu tarihi keşfin, Mississippi'nin zengin doğal tarihine bir katkı daha sunduğunu kaydeden arkeologlar şöyle dedi:

''Kolombiyalı mamutlar, yaklaşık 1,5 milyon yıl önce Bering kara köprüsünü geçerek Kuzey Amerika'ya ulaşmış ve burada 13.000 ila 11.000 yıl öncesine kadar varlıklarını sürdürmüşlerdi. Ancak son buzul çağının sona ermesiyle birlikte, yaşam alanlarının daralması ve insan avlanmasının da etkisiyle bu muhteşem yaratıkların nesli tükendi.''

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR