Livesience'de yer alan habere göre, eski bir Nvidia çalışanı olan Luke Durant, ''tam sayıların atomları'' olarak da bilinen asal sayıları bulmak için Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) adlı ücretsiz bir programdan yararlandı. 

ÖNCEKİ REKORDAN 16 MİLYON DAHA BÜYÜK

Durant'ın olası asal sayıları bir algoritma ile eleyerek çalışan sistemle keşfettiği 41 milyon basamaklı asal sayının önceki rekordan 16 milyon basamak daha büyük olduğu bildirildi.

''2 136.279.841 – 1''  olarak ifade edilen bu dev sayının, 9000 sayfalık bir kitabı dolduracak kadar uzun olduğunu belirten uzmanlar, ''Bu keşif aynı zamanda Mersenne asalları olarak bilinen özel bir asal sayı ailesinin 52. üyesi. Mersenne asalları, 17. yüzyılda yaşamış Fransız rahip Marin Mersenne'in adını taşıyor ve  2'nin kuvvetlerinden 1 çıkarılarak elde ediliyor'' dedi.

Durant'ın bu inanılmaz keşfi ona GIMPS tarafından verilen 3.000 dolarlık bir ödül kazandırdı. Ayrıca, ilk yüz milyon basamaklı ve ilk milyar basamaklı asal sayıları keşfedenleri sırasıyla 150.000 ve 250.000 dolarlık ödüller bekliyor. 
 

Kaynak: livesience