Mardin'de 10 yaşında başladığı mesleğini halen büyük şevkle sürdüren 79 yaşındaki terzi Burhan Vural, dikiş makinesi başında geçen 69 yıllık hikayesini anlattı.
-Ermeni, Süryani, Yahudi terzi ustaları vardı
Vural, teknolojik gelişmelere bağlı olarak diğer meslekler gibi mesleğinin de yavaş yavaş yok etmeye başladığını söyledi.
Çocukken Mardin’de önemli terzi ustalarından biri olan Bedri Paşaoğlu'nun yanında çırak olarak işe başladığını ifade eden Vural, şunları aktardı:
” Mardin birinci caddede eskiden 70’e yakın terzi vardı. Ermeni, Süryani, Yahudi terzi ustaları vardı. Hepimiz bu meslekten ekmek yedik. Şimdi tarihi Mardin’de 10’a yakın terzi kaldı. Onlarda yaşını başını almış eski ustalardır. Yarın öbür gün hepimiz öleceğiz. Gençler bu mesleği öğrenmek istemiyor. 4 çocuğum terzicilik mesleğini öğrenmesine rağmen hepside farklı mesleklere yöneldi.''
“69 yıldır bu işi yapıyorum ve işimi de seviyorum”
Bir ömrü dikiş makinesinin önünde geçiren ve işini severek yaptığını söyleyen Vural”, ''Eskiden çok zordu. O zamanlar hep el işiydi. Hep elle iş yapıyorduk. Herkesin kendine göre branşı vardı. Ceketçiler, pantoloncular hep ayrıydı. Eskiden iş yoğunluğu nedeniyle 1 gömleği bir ayda bitiriyorduk. Şimdi ise bir saatte bitiriyoruz. Diktiğim gömlekleri 5 yıl sonra almaya gelenler oluyordu. Öyle de anılarımız oldu.” ifadelerini kullandı.
Daha önceleri müşteri gelir, yeniden dikim isterdi. Şimdi, kimse istemiyor. Kişi evinde veya gardırobunda şimdiye kadar hiç giymediği elbiseyi fark ediyor ve bize getirerek 'bunu benim bedenime uydur' talebinde bulunuyor. Ayrıca ufak-tefek söküklerden dolayı pantolonunu atan müşteriler, bugün gerekli tamiri yaptırdıktan sonra tekrardan giymeyi tercih ediyor. Bu da ekonomik sıkıntılardan kaynaklanıyor."
Şehmus EDİS (MARDİN İGFA)