Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Celal Fırat, dün yapılan Adalet Bakanlığı bütçe görüşmelerinin soru cevap kısmında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a cevaplaması için sorular yöneltti.

“CEMEVLERİNE İLİŞKİN AİHM KARARLARINI NEDEN UYGULAMIYORSUNUZ”

Milletvekili Celal Fırat, Bakan Tunç’a şu soruları yöneltti:

1-Sayın Bakan, cemevlerinin ibadethane olduğuna ilişkin 2014-2016 yıllarında alınan AİHM kararlarını Anayasa’nın 90’ıncı maddesi gereğince neden uygulamıyorsanız? Yine, Yargıtayın 3. Hukuk Dairesi 28 Kasım 2018 tarihinde cemevlerinin ibadethane olduğuna ilişkin AİHM’in aldığı kararı onamıştır, bu konuda neden bir düzenleme yapmıyorsunuz? Alevilik inancını bu coğrafyanın sosyal, siyasal, inançsal ve kültürel sorunu hâline neden getiriyorsunuz?

2-Hapishanelerde Kürtçe yoğun sansür uygulanmaktadır, Kürtçe kitap ve mektuplar tercüman olmadığı gerekçesiyle verilmemekte, aileleriyle telefonda Kürtçe konuşan tutsakların telefonu kapatılmaktadır. Hapishanelerde Kürtçenin engellemesinin dayanağı olan herhangi bir yasa var mıdır?

3- 2018-2023 yılları arasında görülen boşanma davalarının ardından yoksulluk nafakası almayı hak etmiş kaç kadının, nafakasını tahsil edemediği için icra takibi başlatılmıştır?

ADALET BAKANI TUNÇ’A DEM PARTİ SIRALARINDAN TEPKİ

Celal Fırat’ın sorularını cevaplayan Bakan Tunç, Meclis’te cemevleriyle ilgili çok önemli düzenlemeler yapıldığını iddia etti.

Bakan, şunları ekledi: “Sayın Fırat, cemevlerinin ibadethane sayılmasıyla ilgili bir soru sordu. Daha önce cemevleriyle ilgili bu Mecliste çok önemli düzenlemeler yapılmıştı, cemeevlerine özellikle imar planlarında yer verilmesi noktasındaki yasal düzenleme gerçekleştirildi. Yine, Kültür ve Turizm Bakanlığı kapsamında Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı şeklinde bir başkanlık da oluşturuldu.

Hapishanelerde Kürtçenin engellenmesi gibi bir durum söz konusu değil; bu geçmişte yaşanan bir durumdu, anneler çocuklarıyla, çocuklar babalarıyla cezaevlerinde kendi dillerinde konuşamıyorlardı. Hatta sizler siyaset yapamıyordunuz, propaganda yapamıyordunuz yani artık ana dilde propaganda yapmak, ana dilde cezaevlerinde konuşmak yasak değil; dolayısıyla, böyle bir durum söz konusu değil.”

Bakan Tunç’un cevabından sonra DEM Parti sıralarından tepkiler yükseldi.

Editör: ALİ ABBAS YILMAZ