Yapılan yeni araştırmaya göre, binlerce yıl önce, Bereketli Hilal'den Avrupa'ya yayılan tarım devrimi, insanlık tarihini kökünden değiştirdi. 

Araştırma sonuçlarına göre, bilinenin aksine Orta Anadolu'dan gelen çiftçiler, yerel avcı-toplayıcıları silip süpürmemiş, onlarla kaynaşmış.

Batı Anadolu'daki antik DNA'ları inceleyen bilim insanları, araştırma sonuçlarıyla ilgili şunları kaydetti:

''Önceden, Neolitik yaşamın Anadolu'ya Orta Anadolu'dan gelen göçmenlerle yayıldığı düşünülüyordu. Ancak yeni araştırmalar, Batı Anadolu'daki yerleşimlerin yerel avcı-toplayıcıların ve Orta Anadolu'dan gelen göçmenlerin etkileşimiyle şekillendiğini gösteriyor. Yani, yerli halk yeni yaşam tarzına ayak uydurmuş ve göçmenlerle karışarak kültürel bir mozaik oluşturmuş!''

GENETİK VE KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİK

Bilim insanları, Batı Anadolu'daki antik DNA'lar incelendiğinde, M.Ö 7.000'den itibaren yerel avcı-toplayıcı genlerinin varlığının açıkça görüldüğünü ve bunun da Neolitikleşme sürecinde yerel halkın aktif rol oynadığını kanıtladığını söyledi.

Batı Anadolu'daki yerleşimlerde mimari ve teknolojik açıdan büyük bir çeşitlilik gözlemlendiğini belirten araştırmacılar, ''Yuvarlak ve dikdörtgen evler, farklı aletler, kültürel zenginliğin bir göstergesi'' dedi.

AVRUPA'YA UZANAN YOLUN SIRRI

Araştırmacılar, Neolitik yaşamın Avrupa'ya nasıl yayıldığı ile ilgili de şunları söyledi:

''Batı Anadolu'daki bu genetik ve kültürel karışım Avrupa'daki Neolitikleşmede önemli bir rol oynadı. Ancak deniz ve kara yollarının bu süreçteki etkisi hala araştırılıyor. 

Bu çalışma, Anadolu'nun Neolitik dönemdeki karmaşıklığını ve zenginliğini gözler önüne seriyor. Ancak hala cevaplanması gereken sorular var. Bu gizemleri çözmek için çalışmalar devam ediyor.''


 

Kaynak: arkeofili