Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, ilin 7 milyon dekarlık tarım alanının yaklaşık 5 milyon dekarlık kısmında hububat (buğday, arpa, mısır, çeltik) üretimi yapıldığı belirtildi.
Hububat hasadından sonra tarlada kalan bitki artıklarına (sap, başak ekseni, vb.) anız olduğu kaydedilen açıklamada, ''Hasat sonrasından sonbahar aylarına kadar olan süreçte anız yangınları görülmektedir. Anız yangınları toprak verimliliğini düşürmekte, toprakların zamanla çölleşmesine neden olmaktadır. Anız yangınları insanların ve hayvanların yaşam kalitelerini düşürmekte, zarar vermektedir. Evlerimizin içine kadar kül, duman girmekte; toprağımız, hayvanlarımız, tüm doğa anız yangınlarından zarar görmektedir'' denildi.
Açıklamada, anız yakılmasının engellenmesi için önlemler alındığı vurgulanarak, ''Valilik Tebliği ve İl Mahalli Çevre Kurulu kararı ile anız yakılması yasaklanmış olup, yakanlar hakkında dekar başına 244,09 TL idari para cezası uygulanacaktır (Anız yakılan alan meskûn mahallere veya orman ya da sulak alanlara bitişik ise bu ceza 5 kat artmaktadır). '' ifadeleri kullanıldı.