Nil Nehri'nin taşmasıyla başlayan tarım döngüsünün yeniden başlangıcı olarak kabul edilen bu özel gün, ''Wepet Renpet'' olarak adlandırılırdı ve büyük önem taşırdı.
BİRDEN FAZLA YENİ YIL
İlginç bir şekilde, Mısır'da bir yıl içinde birden fazla yeni yıl kutlandığına dair kanıtlar bulunduğunu belirten araştırmacılar, ''Esna Tapınağı'ndaki bir takvime göre, bazı dönemlerde Mısırlılar yılda üç kez bu festivali kutlamışlardır. Bu durum, Mısır takvimindeki eksiklik ve Nil'in taşma düzenindeki farklılıklarla ilişkilendirilmektedir'' dedi.
TANRILAR VE YENİ YIL
Araştırmacılar, Mısırlılar için yeni yılın, sadece tarımın değil, aynı zamanda tanrıların da yeniden canlandığı bir dönem olduğu ifade edilerek, şöyle dedi:
''Tanrı heykelleri tapınaklardan çıkarılarak güneş ışığına maruz bırakılır ve böylece yeniden enerjiyle dolarlardı. Bu ritüel, tanrıların bereket ve bolluk getireceğine olan inancın bir yansımasıydı.
Yeni yıl kutlamaları, günümüzdeki gibi hediye alışverişi ve ziyafetlerle de doluydu. Özellikle 'yeni yıl kabı' adı verilen, genellikle fayans veya seramikten yapılmış küçük kaplar, içine parfüm veya yağ konularak sevdiklerine hediye edilirdi. Bu kapların üzerinde genellikle yeni yıl dilekleri yazılırdı.
Gize Piramitleri'nde de büyük yeni yıl festivalleri düzenlenirdi. Bu festivallerde, tanrılarla ilgili ritüellerin yanı sıra müzik ve dans gibi eğlenceler de yer alırdı.''