Yapılan bir araştırmaya göre, uzun yıllardır, Doğu Roma İmparatorluğu gibi büyük medeniyetlerin çöküşü, iklim değişikliği ve salgın hastalıklar gibi faktörlere bağlanıyordu. Özellikle 6. yüzyıldaki volkanik patlamaların tetiklediği soğuma ve Justinianus Vebası'nın imparatorluğu zayıflattığı yönünde yaygın bir görüş vardı. Ancak yeni bir araştırma, bu iddiaların gerçeklerle örtüşmediğini ortaya koydu.
VERİLER FARKLI BİR TABLO ÇİZİYOR
Oxford ve Varşova üniversitelerinden araştırmacılar, Doğu Roma İmparatorluğu'nun geniş coğrafyasındaki arkeolojik verileri kapsamlı bir şekilde analiz etti.
Analizlerde, binlerce arkeolojik sit, gemi enkazı ve diğer tarihsel kayıtların incelendiğini belirten araştırmacılar, ''Sonuçlar, 6. yüzyılda imparatorluğun çöküşe değil, aksine bir büyüme ve refaha tanık olduğunu gösterdi'' dedi.
Araştırmacılar, Doğu Akdeniz bölgesinde nüfusun arttığını, ticaretin canlandığını ve şehirlerin geliştiğinin belirlendiğini ifade ederek, bu durumun, iklim değişikliği ve veba gibi olumsuz faktörlerin etkisi altında olan bir imparatorluğun beklenen tablosuyla çeliştiğini belirtti.
ÇÖKÜŞÜN ASIL NEDENİ
Doğu Roma İmparatorluğu'nun, iç sorunlar, komşu devletlerle yaşanan siyasi gerilimler ve özellikle Perslerle yapılan uzun ve yıpratıcı savaşların çöküşün asıl nedenleri olduğunu belirterek, yaşanan olumsuzlukların imparatorluğu zayıflattığını ve İslam'ın yükselişi karşısında direncini kırdığını belirtti.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE GÜNÜMÜZ
Araştırmacılar, geçmişteki iklim değişikliklerinin her zaman medeniyetlerin çöküşüne neden olmadığını bildirerek, ''günümüzde yaşanan iklim krizi, geçmişteki değişimlerden çok daha hızlı ve şiddetli olduğu için dünya için daha ciddi bir tehdit oluşturuyor'' dedi.