Sağlık

Aristotales'ten bu yana bilim insanlarının dikkatini çekiyordu

Bilim insanları, Aristoteles'ten bu yana dikkati çeken güneş ışığı ve hapşırığın nedenini ortaya çıkardı.

Abone Ol

Bilim insanları, Aristoteles'ten bu yana dikkati çeken güneş ışığı ve hapşırığın nedenini ortaya çıkardı.

Karanlık bir ortamdan güneş ışığına çıktığınızda birdenbire hapşırma ihtiyacı mı hissediyorsunuz? Yalnız değilsiniz; dünya genelinde her üç kişiden biri bu durumu yaşıyor. 

''Fotik hapşırma refleksi'' olarak bilinen bu ilginç tepki, Aristoteles'ten bu yana bilim insanlarının dikkatini çekiyor.

Fotik hapşırma refleksi, bilimsel adıyla ''otozomal dominant zorlayıcı helio-oftalmik patlama sendromu-(ACHOO)'', genetik bir özellik olarak kabul ediliyor.

''ŞİDDETİ KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞEBİLİYOR''

Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi'ne göre, bu refleks ebeveynlerden biri tarafından taşınıyorsa, çocuğun da bu tepkiyi gösterme olasılığı yüzde 50 olarak belirlendi.

Karanlık bir ortamdan ışığa çıkınca hapşırma refleksinin kendini gösterdiğini ifade eden ızmanlar, ''Bu refleks, karanlık bir ortamdan parlak ışığa geçildiğinde ortaya çıkıyor ve şiddeti kişiden kişiye değişebiliyor'' dedi.

Cleveland Clinic uzmanlarına göre, fotik hapşırma belirli bir ışık dalga boyu tarafından değil, ışık yoğunluğundaki değişiklikle tetikleniyor. 

Bu refleksin neden oluştuğu tam olarak bilinmese de, trigeminal sinirin uyarılmasıyla ilgili olduğunun düşünüldüğünü kaydeden uzmanlar, göz kliniğinde yapılan araştırmalar, hastaların yüzde 33'ünün bu tepkiyi yaşadığını, Çin'de yapılan bir diğer çalışma ise yüzde 25 oranında fotik hapşırma vakasına rastlandığını belirttiler.

TEHLİKELİ ORTAMLARI

Uzmanlar, fotik hapşırmanın tamamen iyi huylu olduğunu ifade ederken, otoyolda veya tehlikeli işler yaparken risk oluşturabileceğini vurguladı.

Uzmanlar, fotik hapşırmayı önlemek için güneş gözlüğü takılmasını önerdi.

Live Sience