Arkeolojik kazılarda binlerce yıl önce insanların kullandıkları çeşitli dönemlere ait 12 ayakkabı bulundu.

Dünya genelinde yapılan arkeolojik kazılar, geçmişe dair pek çok ipucu barındırıyor. Son yıllarda, mağaralar, tuz madenleri ve kuyular gibi mükemmel koruma koşullarına sahip alanlarda bulunan eski ayakkabılar, antik insanların giyim alışkanlıklarına dair ilginç bilgiler sunuyor. 

İşte bu bulgulardan bazıları:

ALMANYA'DAKİ ROMA ASKERİ SANDALETİ

A L M A N Y A

Bavyera'da bir yerleşim yerinde bulunan 2.000 yıllık deri sandalet, Roma lejyonerlerine ait caliga tipi, çivili bir sandalet olarak tanımlandı. Çiviler, zorlu arazilerde yürüyüş sırasında çekiş gücü sağlıyordu.

İNGİLTERE'DE ROMA DÖNEMİ KADIN DERİ TERLİĞİ

İngi̇ltere Roma Dönemi̇

Kuzey İngiltere'deki Vindolanda'da bulunan bu deri terlik, Roma generali Quintus Petillius Cerialis'in eşine ait olabilir.

''Lepidina'nın terliği'' olarak bilinen bu parmak arası sandalet, tasarımcı Lucius Aebutius Thales'in markasını taşıyor ve asma yapraklarıyla süslenmiş.

AVUSTURYA'DA TUZ MADENİNDEKİ ÇOCUK AYAKKABISI

A V U S T U R Y A

Avusturya'da bir tuz madeninde bulunan 2.200 yıllık deri çocuk ayakkabısı, mükemmel kurak koşullar sayesinde ''olağanüstü'' bir durumda keşfedildi.

Bu bulgu, çocukların o dönemde madenlerde çalıştığına dair kanıt sunuyor.

İSPANYA'DA KUYUDA BULUNAN SÜSLÜ ROMA SANDALETİ

İ S P A N Y A

Diyarbakır'ı turistlere böyle tanıtıyorlar Diyarbakır'ı turistlere böyle tanıtıyorlar

İspanya'da bir kuyunun dibinde bulunan 2.000 yıllık süslü Roma sandaletinin çamura bulanmış halinden temizlenmesi sonrası, deri sandaletin çeşitli motiflerle özenle süslendiği anlaşıldı.

İSPANYA YARASA MAĞARASINDA BULUNAN ÇİM SANDALETLER

İspanya Yarasa Maparasi

2023'te güney İspanya'daki bir yarasa mağarasında bulunan 6.200 yıllık çim sandaletler, Güney Avrupa'nın bilinen en eski ayakkabıları olarak kaydedildi.

NORVEÇ BRONZ ÇAĞI ÇİZMESİ

N O R V E Ç

Norveç'te bir dağda eriyen buz tabakasından çıkarılan 3.000 yıllık deri çizme, küçük boyutuna bakılarak bir kadına veya çocuğa ait olduğu düşünülüyor.

NORVEÇ DEMİR ÇAĞI KAYAKLARI

Norveç Demi̇rçaği

Norveç'te buzla kaplı bir dağın tepesinde bulunan ahşap kayaklar, Demir Çağı'na ait ve orijinal huş ağacı bağlarını hala muhafaza ediyor.

MISIR TAPINAĞINDAKİ AYAKKABI DOLU KAVANOZ

M I S I R

Luksor'daki bir Mısır tapınağında bulunan kavanozda, çeşitli yaş ve boyutlarda ayakkabılar keşfedildi. Ayakkabılardaki aşınma ve onarımlar, bunların çok değerli olduğunu gösteriyor.

NORVEÇ DEMİR ÇAĞI DERİ SANDALETİ

Norveç Demi̇r Çaği Sandaleti̇

Bir yürüyüşçü tarafından bulunan MS 300'e ait tek deri sandalet, o dönemde Norveç iç kesimlerinden kıyıya yapılan yolculukların popüler olduğunu gösteriyor.

BRİTANYA'DAKİ ROMA ASKERİ ÜSSÜNDE BULUNAN ÇOCUK AYAKKABILARI

Bri̇tanya Roma

Vindolanda'da bulunan bebek ayakkabıları, Roma İmparatorluğu'nda sosyal statünün kıyafetlerle nasıl ifade edildiğini gösteriyor.

MISIR'DA BULUNAN YÜNLÜ ÇORAPLAR

Misir Yünlü

19. yüzyılda Mısır'da bulunan parmakları yırtık yünlü çoraplar, "nålbindning" adı verilen bir teknikle dördüncü veya beşinci yüzyıllarda yapılmış.

ÇİN MEZARINDAKİ KEÇİ DERİSİ AYAKKABILAR

A Y A K K A B I

İpek Yolu üzerindeki Çin'in Astana Mezarları'nda bulunan 1.400 yıllık keçi derisi ayakkabılar, dikkatli bir onarımın ardından orijinal ihtişamına kavuştu.

Bu arkeolojik keşifler, tarih boyunca insanların giyim tarzlarını ve sosyal statülerini yansıtan, zamana direnen olağanüstü ayakkabılara dair büyüleyici bir panorama sunuyor.

Live Sience

Editör: EYYUP KAÇAR