Uykunun tatlı kollarına kendinizi bıraktığınızda, ateşin vücudunuzu sardığı o anlarda zihninizde neler canlanıyor biliyor musunuz? Sıradan rüyalar yerini tuhaf, canlı ve hatta korkutucu halüsinasyonlara bırakabilir. İşte ateşli rüyaların gizemli dünyasına yolculuk!

Tıp derecesini Imperial College'da tamamlayan 
Dr. Niş Manek, ateşli rüyaları yüksek ateş sırasında yaşayabileceğiniz, gerçeküstü algılarla dolu bir deneyim olarak tanımlayarak, vücut ısısı yükseldiğinde beynin normal işleyişinin sekteye uğradığını ve bunun da zihinde bir fırtına kopardığını söyledi.

Uykunun REM evresinde daha sık rastlanan bu canlı rüyaların, ateşin REM uykusunu bozması sonucu ortaya çıktığını ifade eden Manek, ''çarpık görüntüler, garip hisler ve kopuk düşüncelerle dolu bu rüyalar, uyanıkken bile etkisinden kurtulamayacağınız kadar gerçekçi olabiliyor'' dedi.

''Endişelenmeyin, ateşli rüyalar genellikle geçici ve zararsız'' diyen Manek, ateş düşürücü ilaçlar veya doğal yollarla ateş kontrol altına alındığında, bu garip rüyaların da yavaşça kaybolduğunu bildirdi.

Dr. Manek, şöyle dedi:

''Ateşli rüyalar, vücudunuzun size bir mesaj gönderme şekli olabilir. Dinlenin, bol sıvı tüketin ve ateşiniz düşene kadar kendinize iyi bakın. Zihninizdeki fırtınanın dinmesini bekleyin, gerçeklik yakında tekrar netleşecektir.''

Kaynak: BBC sience focus