Ay, Dünya'daki yaşamın kaynağı
Milyarlarca yıl önce ortalama bir Dünya günü 13 saatten daha kısaydı. Günlerin uzamaya devam etmesinin sırrının Ay ve okyanusları arasındaki ilişkide saklı olduğu belirtildi.
Bazı teorilere göre Ay, gezegenimizde yaşamı mümkün kılan koşulların oluşmasına ve hatta Dünya'daki yaşamın başlamasına yardımcı oldu.
Ay'ın gezegenimiz etrafındaki eksantrik yörüngesinin, bugün hayatımıza yön veren bazı önemli hava sistemlerinin oluşumunda rol oynadığı düşünülüyor.
Ay'ın Dünya üzerindeki çekim kuvveti gelgitleri yaratıyor ve bu da Ay'ı daha yüksek bir yörüngeye sürüklüyor.
Bilim insanları yaptıkları araştırmada, son zamanlarda Ay'ın her yıl 3,8 cm hızla Dünya'dan uzaklaştığını doğruladılar. Bu süreç sonucunda günlerimiz uzamayı sürdürüyor.
Ay ve Dünya arasındaki ilişkiyi inceleyen Jeofizik uzmanı Prof. David Waltham, tüm süreçlerin gelgitlerle ilgili olduğunu belirterek, ''Gelgitler Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüşünü yavaşlatır ve Ay bu enerjiyi açısal momentum olarak kazanır ''dedi.
Ay'ın bizden şu anki uzaklığı 384 bin 400 kilometre. Ancak son dönemde yapılan bir araştırma yaklaşık 3,2 milyar yıl önce, Ay'ın Dünya'dan 270 bin kilometre uzaklıkta olduğunu buldu. Bu, bugünkü uzaklığının yüzde 70'ine denk geliyor.
Araştırmayı Almanya'daki Friedrich Schiller Üniversitesi'nden yöneten Jeofizikçi Tom Eulenfeld, şöyle dedi:
''Dünya'nın daha hızlı dönmesi günün uzunluğunu azalttı ve bugünkünden farklı olarak, 24 saat içinde iki gündoğuşu ve iki günbatımı yaşandı. Bu durum gün ve gece arasındaki sıcaklık farkını azaltmış ve fotosentez yapan organizmaların biyokimyasını etkilemiş olabilir.''
Buna benzer araştırmalar Ay'ın uzaklaşmasının sabit bir hızda gerçekleşmediğini, zaman zaman hızlanıp zaman zaman yavaşladığını da buldu.
Bugünkü çekilme hızında bile Ay'ın Dünya'dan tamamen ayrılmasının mümkün görünmediği belirtilirken, ''Güneş'in 5-10 milyar yıllık süre içindeki vahim yok oluşu bile daha önce gerçekleşecek. İnsanlığın muhtemelen bundan çok daha önce sonu gelmiş olacak'' denildi.
(BBC Türkçe)