Ludwig van Beethoven'ın saç buklelerinde büyük miktarda kurşun, arsenik ve cıva bulundu. 

Yeni bir çalışma, Ludwig van Beethoven'ın saçında tespit edilen yüksek düzeyde ağır metallerin, muhtemelen sağırlık ve diğer hastalıklarını tetiklediği kurşun zehirlenmesi geçirmiş olabileceğini ortaya koydu.

Clinical Chemistry Dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, araştırmacılar, Alman bestecinin saçındaki iki kilitteki DNA'yı analiz etti ve bunların endişe verici derecede yüksek konsantrasyonlarda kurşun, arsenik ve cıva içerdiğini belirledi.

DEĞERLER ÇOK YÜKSEK BULUNDU

Bir tutam saçın gramı başına 380 mikrogram kurşun içerirken, ikincisinde saçın gramı başına 258 mikrogram olduğunu tespit eden araştırmacılar, (Bugünkü normal seviyeler 4 mikrograma veya daha azına yakın olmalıydı.) saçında ayrıca normal seviyenin 13 katı arsenik ve tipik seviyenin dört katı cıva bulunduğunu söyledi.

Mayo Clinic'te patolog olan Paul Jannetto, The New York Times'a ''Bunlar saçta şimdiye kadar gördüğüm en yüksek değerler'' dedi.

Çalışma yazarları, bu toksik metallerin yüksek seviyelerinin Beethoven'ın neden bir dizi hastalık yaşadığını kısmen açıklayabileceğini belirtti. 20'li yaşlarında işitme duyusunu kaybetmeye başladı, 40'lı yaşlarının sonunda tamamen sağır oldu, mide-bağırsak sorunları yaşadı ve karaciğer hastalığının bir belirtisi olan en az iki sarılık dönemi yaşadı. 

Araştırmacılar, yüksek kurşun seviyelerinin mide-bağırsak ve karaciğer problemlerinin yanı sıra işitme kaybıyla ilişkili olduğunu, ancak bu seviyelerin besteci için ''tek ölüm nedeni'' olacak kadar yüksek olmasının pek olası olmadığını kaydetti.

Çalışmada, yüksek seviyedeki kurşuna maruz kalmanın ''hayatının çoğunu rahatsız eden belgelenmiş rahatsızlıklara katkıda bulunmuş olabileceğini'' kaydeden araştırmacılar, daha yüksek arsenik ve cıva seviyelerinin sağlığını nasıl etkileyeceği konusunda daha fazla bilgi vermedi.

Yakın zamanda, doğrulanmış saç telleri üzerinde yapılan DNA incelemesi, 1770 doğumlu ve 56 yaşına kadar yaşayan Beethoven'ın hepatit B hastası ve yüksek karaciğer hastalığı riskine sahip olduğunu i,fade eden araştırmacılar, bunun da ölümüne katkıda bulunmuş olabileceğini belirledi. 

KURŞUNUN ŞARAPTAN GEÇTİĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Beethoven'ın vücudunda bu kadar çok kirletici maddenin bulunmasına neyin nede olduğuna dair çeşitli olasılıklar yer alıyor.

Bir teori onun şaraba olan tutkusunu içeriyor; çoğu zaman bir şişenin tamamını bir günde tüketiyordu. O dönemde şarap üreticilerinin koruyucu ve tatlandırıcı olarak kurşun asetatı karışımlarına dahil etmeleri alışılmadık bir durum değildi. 

O zamanlar cam şişelerde de kurşun izleri bulunuyordu. CNN'in haberine göre, ''Beşinci Senfoni'' bestecisi ayrıca arsenik ve cıva içerdiği bilinen Tuna Nehri'nde yakalanan çok sayıda balığı da yedi.

Beethoven'ın zamanında insanların sevdiklerinin veya ünlülerin saçlarından parçalar alması yaygındı. Artık bu saç, Beethoven'ın yaşamı boyunca tespit edemediği hastalıklarının olası nedenlerine ışık tutuyor.

Araştırmacılar, ''Bunun karmaşık bir bulmacanın önemli bir parçası olduğuna ve tarihçilerin, doktorların ve bilim adamlarının büyük bestecinin tıbbi geçmişini daha iyi anlamalarını sağlayacağına inanıyoruz'' dedi.

Live Sience 

Editör: NAZMİ KAHRAMAN