Kuveyt'te yapılan kazılarda günümüz uzaylı tasvirlerine benzeyen 7.000 yıllık ilginç bir kil heykelcik bulundu. Bu keşif, antik Mezopotamya'da yaygın olan ancak Arap Körfezi'nde ilk kez görülen 'yılan insan' figürinleri hakkında yeni sorulara yol açtı.
Kuveyt'in kuzeyindeki Bahra 1 adlı arkeolojik alanda bulunan heykelcik, çekik gözleri, düz burnu ve uzun kafatasıyla dikkati çekiyor. Bu tarz figürinler, MÖ 6. binyılda Mezopotamya'da ortaya çıkan Ubaid kültürüyle ilişkilendiriliyor. Ubaid kültürü, Arap Yarımadası'na yayılarak bölgedeki Neolitik toplumlara kendi sanat ve inançlarını taşıdığı ifade edildi.
UZAYLI MI, ŞEKİLLENDİRME Mİ?
Heykelciğin sıra dışı yüz hatları, çeşitli teorilere yol açarken bazı araştırmacılar, bu özelliklerin yapay kafa şekillendirme uygulamasına işaret ettiğini söyledi.
MEZOPOTAMYA İLE ARAP KÖRFEZİ ARASINDAKİ KÖPRÜ
Araştırmacılar, Kuveyt'teki bu keşfin, Mezopotamya ve Arap Körfezi arasındaki kültürel etkileşimlerin ne kadar derin olduğunu gösterdiğini belirterek, ''Heykelcik, iki bölge arasındaki ticaret ve göç hareketlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmış olabilir'' dedi.
Araştırmalar, bu gizemli figürinlerin sırrını çözmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.