Bilim dünyası, 500 milyon yıllık olağanüstü korunmuş bir larva fosili keşfiyle sarsıldı.

Nature Dergisinde yayımlanan araştırmada, bu mikroskobik solucan benzeri yaratığın Kambriyen dönemi eklembacaklılarının evrimine ışık tuttuğu belirtildi.

TARİHİ KEŞİF

Youti yuanshi adlı bu yeni tür, Çin’in Yunnan Eyaletindeki Yu'anshan kaya oluşumunda keşfedildi.

Çince'de "larva" ve "ilkel" anlamına gelen kelimelerin birleşiminden adını alan Y. yuanshi, böcekler, örümcekler ve yengeçler gibi yaşayan eklembacaklıların atalarından biri. 

Araştırmacılar, bir kum tanesi büyüklüğünde olmasına rağmen, fosilin olağanüstü bir koruma sergilediğini ifade ederek, keşfin eklembacaklıların karmaşık beyin yapılarının nasıl evrimleştiğine dair daha önce hiç görülmemiş ayrıntılar sunduğunu söyledi.

OLAĞANÜSTÜ KORUMA VE GELİŞLİM

Durham Üniversitesi'nde paleontoloji doçenti olan Martin Smith, şunları söyledi:

''Keşfetmeyi en çok istediğim fosil hakkında hayal kurduğumda, her zaman bir eklembacaklı larvası düşünürdüm, çünkü gelişimsel veriler evrimlerini anlamak için çok önemlidir. Ancak larvalar o kadar küçük ve kırılgan ki, fosilleşmiş bir tane bulma şansı neredeyse sıfırdır - ya da ben öyle düşünüyordum!.

Bu basit solucan benzeri fosilin özel bir şey olduğunu zaten biliyordum, ancak derisinin altında korunmuş olan muhteşem yapıları gördüğümde ağzım açık kaldı. Bu karmaşık özellikler nasıl çürümeden kalmış ve yarım milyar yıl sonra hâlâ burada olabilir?''

Fosili X-ışınlarıyla tarayarak iç yapılarının sanal 3B görüntülerini oluşturan araştırmacılar, larvanın basit bacaklarına ve gözlerine hizmet eden sinir izleri de dahil olmak üzere bir beyin ve ilkel dolaşım sistemi ortaya çıkardı. 

Smith, eklembacaklı beyni geliştikçe, eklembacaklıların çok daha karmaşık davranışlar ve hatta daha karmaşık morfolojiler sergilemesine olanak tanıdığını kaydederek, ''Bu, onların çeşitliliğinin hızla artmasına ve günümüze kadar bu çeşitliliğin sürdürülmesine yol açtı'' dedi.

Araştırmacılar, bu olağanüstü keşfin Kambriyen dönemi eklembacaklılarının evrimini anlamak için önemli bir adım olduğunu belirterek, ''Keşif yarım milyar yıl öncesine dair bilgilerimizi derinleştirerek, eklembacaklıların beyinlerinin nasıl evrimleştiğini ve karmaşık davranışlar sergileyen yaratıklara nasıl dönüştüğünü açıklıyor'' dedi.

''Kaos Tanrısı'' dünyaya çarpacak mı? ''Kaos Tanrısı'' dünyaya çarpacak mı?

KAYNAK: Livesience

Editör: EYYUP KAÇAR