Bilim insanları, bir çok tür arasından Homo Sapiens'in nasıl ayakta kalabildiğini araştırdı.

Live Sience'da yer alan araştırmaya göre, modern insan olan Homo Sapiens, evrimsel tarihte hayatta kalan tek insan türü olarak dikkati çekiyor. 

Yaklaşık 300.000 yıl önce Afrika, Avrupa ve Asya'da yaşayan dokuz Homo türünden sadece Homo Sapiens nasıl hayatta kalabildi? 

Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’ne göre, bu sorunun cevabını anlamak için diğer Homo türleriyle ortak ve farklı noktalara bakılması gerektiği bildirildi.

EVRİMSEL YOLCULUK

Lehman College ve Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde paleoantropolog olan William Harcourt-Smith, insan türlerinin ortak özelliklerinden birinin iki ayaklılık olduğunu öyledi.

Yaklaşık 4,4 milyon yıl önce Ardipithecus türünde başlayan iki ayaklı yürüyüşün, Homo türlerine evrimsel avantaj sağladığını ifade eden Harcourt-Smith, ''Ancak iki ayaklılık, Ardipithecus, Australopithecus ve Paranthropus'un yok olmasını engelleyemedi'' dedi.

Harcourt-Smith, yeni Homo türlerinin, daha büyük beyinler ve daha küçük dişlerle atalarına göre farklılık gösterdiğini belirterek, bu türlerin, bilişsel yeteneklerini geliştirerek alet yapma, barınak inşa etme ve ateşi kullanma gibi becerilerle ilerlediklerini söyledi.

Harcourt-Smith, Homo türlerini daha dayanıklı ve uyumlu hale getirdiğini belirtti.

HOMO SAPIENS'İN BAŞARI SIRRI

Homo Sapiens'in diğer Homo türlerinden daha uzun süre hayatta kalmasını sağlayan faktörler arasında bilişsel güçler, teknik beceriler ve problem çözme yeteneklerinin yer aldığını kaydeden Cleveland Doğa Tarihi Müzesi'nden Elizabeth Sawchuk, esnek sosyal stratejilerin ve kültürel adaptasyonların Homo Sapiens'in başarısında önemli rol oynadığını vurguladı.

Sawchuk, ''Esnekliğimiz ve çevremize uyum sağlama yeteneğimiz, Homo Sapiens'in dünya genelinde yayılmasında etkili oldu'' derken, Harcourt-Smith ise şans faktörünün de önemli olabileceğini ifade ederek, ''Doğru zamanda doğru yerde olmanın, Homo Sapiens'in hayatta kalmasına katkıda bulunmuş olabilir'' dedi.

''Homo Sapiens, yaklaşık 40.000 yıl önce kalan son Homo türü oldu. Afrika'dan yayılma sürecinde Neandertaller ve Denisovalılar ile karşılaşıp onlarla çiftleşerek genetik izler bıraktı'' diyen araştırmacılar, ancak, küresel iklim değişikliği ve rekabet gibi faktörlerin diğer Homo türlerinin yok olmasına neden olduğunu belirtti.

Kaynak: Live Science

Editör: EYYUP KAÇAR