Yapılan yeni bir araştırmada, bilim insanları uzaylıların iklim değişikliğine kurban gitmiş olabileceğini söylüyor.

Bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmez konusu olan uzaylı yaşamı, her zaman insanlığın merakını cezbetmiştir. Peki, evrende yalnız mıyız sorusuna yanıt ararken, bilim insanları şimdi yeni bir soru daha soruyor: Gelişmiş uzaylı medeniyetler neden yok oldu?

Son yapılan ve livesience'da yer alan bir araştırma, bu sorunun cevabını iklim değişikliğinde buluyor. 

Astrofizikçilere göre, herhangi bir teknolojik medeniyet, enerji tüketimini kontrol altına alamazsa, kendi gezegenini yaşanmaz hale getirebilir. Bu durum, tıpkı Dünya'da yaşadığımız iklim krizi gibi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ BİLE YETMİYOR

Araştırmacılar, gelişmiş bir uzaylı medeniyetinin, tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelse bile, termodinamiğin yasaları gereği enerjinin bir kısmının mutlaka ısıya dönüşeceğini belirterek, bu durumun, uzun vadede gezegenin aşırı ısınmasına ve yaşamın sona ermesine neden olduğunu söyledi.

İNSANLIK İÇİN DE BİR UYARI

Araştırmanın, sadece uzaylılar için değil, aynı zamanda insanlık için de önemli bir uyarı niteliği taşıdığını ifade eden bilim insanları, dünya'da da enerji tüketiminin hızla arttığını ve iklim değişikliğinin ciddi bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.

Bilim insanları, insanlığın da uzaylıların aynı kaderini paylaşmamak için enerji tüketimini azaltması ve sürdürülebilir çözümler bulması gerektiğini vurguladı.

Umutsuzluğa kapılmanın henüz erken olduğunu da kaydeden bilim insanları, çözüm olarak şu önerilerde bulundu:

Sibirya'da açılan zaman kapısı Sibirya'da açılan zaman kapısı

''Sürdürülebilir bir büyüme modeli benimseyerek, enerji ihtiyacını azaltmak. Güneş, rüzgar ve hidrojen gibi temiz enerji kaynaklarına geçiş yapmak. Diğer gezegenlere veya uyduya yerleşimler kurarak, Dünya'daki yükü hafifletmek.''

EVFRENDE YALNIZMIYIZ?

Araştırmanın, evrende yalnız olup olmadığımız sorusuna yeni bir boyut kazandırdığını da kaydeden bilim insanları, ''belki de evrende birçok gelişmiş medeniyet vardı, ancak iklim değişikliği gibi ortak bir sorun nedeniyle yok oldular. Bu düşünce, hem ürkütücü hem de düşündürücü.

Sonuç olarak, uzaylı medeniyetlerin olası sonu, insanlık için bir uyarı niteliği taşıyor. Eğer gelecek nesillere yaşanabilir bir Dünya bırakmak istiyorsak, şimdi harekete geçmeli ve iklim değişikliğiyle mücadele etmeliyiz.''

Editör: EYYUP KAÇAR