Kazakistan'da gönüllülerin çevre temizliği sırasında 3.500 yıl öncesine ait petroglifler ortaya çıktı. 

Kazakistan’ın güneydoğusunda yer alan Zhambyl bölgesinde, gönüllülerin çevre temizliği çalışmaları sırasında Tunç ve Demir çağlarına tarihlenen yaklaşık 100 petroglif keşfedildi.

Frigya Kralı Midas'ın kulakları sahnelendi Frigya Kralı Midas'ın kulakları sahnelendi

Keşif, Astana Times gibi yerel haber kaynaklarında geniş yankı buldu. 

Petroglifler, genellikle kaya yüzeyinin yontulmasıyla oluşturulan gravürlerdir.

BRONZ ÇAĞI SANATI

Kazakistan Haberiçi

Arkeolog Sauran Kaliyev, petrogliflerin yaklaşık 20-25 metre uzunluğunda ve 1,5-2 metre genişliğinde bir alana yayıldığını belirtti. 

Petrogliflerin Bronz veya Erken Demir çağlarına tarihlendiğini kaydeden Kaliyev, bu çağların, Kazakistan’da yaklaşık 4.000 ila 2.500 yıl öncesine denk geldiğini söyledi.

Kazakistan’daki Karaganda Devlet Üniversitesi Saryarka Arkeoloji Enstitüsü’nden arkeolog Viktor Novozhenov da, bu bölgenin arkeologlar tarafından zaten bilindiğini ifade etti. 

Novozhenov, sitenin güvenlik nedeniyle gizli tutulduğunu, çünkü bu tür yerlerin vandallar veya diğer kişiler tarafından tahrip edilmesinin sorun teşkil edebileceğini belirtti.

GİZLİLİK VE KORUMA ÖNLEMİ

Arkeologların bazen yeni keşiflerin yerini kaydedilip uygun şekilde yayınlanana kadar gizli tutmayı tercih ettiğini vurgulayan Novozhenov, ''bu yaklaşım, kaya sanatı alanlarının korunması açısından önemli'' cdedi.

Novozhenov, gerekli analizler ve saha çalışmaları için daha fazla uzmana ve fona ihtiyaç duyduklarını da söyledi.

Kaynak: Live Sience
 

Editör: EYYUP KAÇAR