Çin'de bulunan 1.6 milyar yıllık fosillerin bilim inmsanlarının ortaya attığı evrim tarihini altüst etti
Science Advances Dergisi'nde 24 Ocak'ta yayınlanan yeni bir araştırmada, Çin'de bulunan 1 milyar 600 milyon yıldan daha eski fosillere yer verildi.
Bilim insanlarınca ortaya çıkarılan fosillerin 1,6 milyar yıldan daha eskiye, yani çok hücreliliğin ortaya çıktığı düşünülşen yaklaşık 70 milyon yıl öncesine tarihlendiği kaydedilen araştırmada, bu fosillerin şimdiye kadar belgelenen ilk çok hücreli organizmaları temsil ettiğini söyledi.
ÇIĞIR AÇAN FOSİLLER
Araştırmacılar, Çin'de ortaya çıkarılan çok hücreli organizmaları ''çığır açan fosiller'' olarak adlandırıyıor.
Çin Bilimler Akademisi'nin Nanjing Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü'nden bir bilim insanı Lanyun Miao yaptığı açıklamada , şöyle dedi:
''Bu filamentler, görünümlerindeki farklılıklara bağlı olarak belirli bir derecede karmaşıklık gösteriyor. İlk prokaryotlar veya belirgin bir çekirdeği olmayan mikroskobik tek hücreli organizmalar muhtemelen 3,9 milyar yıl önce ortaya çıktı. Ancak Dünya üzerindeki tüm bitki ve hayvan yaşamını içeren grup olan ilk tek hücreli ökaryotların, Kuzey Çin ve Kuzey Avustralya'daki çökeltilerdeki fosil kayıtlarında ortaya çıkması ancak 1,65 milyar yıl öncesine kadar mümkün değildi.''
YAŞAMAIN EVRİMSEL TARİHİ AYDINLATILACAK
Temple Üniversitesi'nde evrimsel genomik üzerine çalışan ve çalışmaya dahil olmayan araştırma yardımcı doçenti Jack Craig da WordsSideKick.com'a yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
''Çok hücrelilik, modern karmaşık yaşamın herhangi bir tanımı için bir ön koşuldur; bu nedenle, böylesine temel bir olaya ilişkin zaman çizelgesini sıfırlamak, sonunda kendi türümüzün ortaya çıkmasına neden olacak soy hakkında nasıl düşündüğümüz konusunda önemli yansımalara sahiptir!''
DİNAZOR FOSİLLERİNDEN DAHA ESKİ
Craig, çalışmanın antik organizmaları analiz etmenin Dünya'daki yaşamın evrimsel tarihini çözmeye yardımcı olabileceğini gösterdiğini söyledi.
Bir milyar yıldan daha eski herhangi bir fosili pozitif olarak tespit etmemenin doğası gereği zor olduğunu işfade eden Craig, ''Örneğin, en eski dinozor fosilleri yalnızca yaklaşık 250 milyon yaşındadır ve bu çalışmadakiler neredeyse yedi kat daha eskidir. Bu önemli bir keşfi temsil eder'' dedi.
Açıklanan materyalin düşük görüntü kalitesi ve nispeten erişilmesi zor bir dergide yayınlanması nedeniyle bu araştırmanın çok az ilgi gördüğü de anlatıldı.
Mikroskobik 270 fosil ortaya çıkarıldığını ifade eden araştırmacılar, ''Yapılan daha geniş analizlerle organizmaların bitişik hücre duvarlarına sahip olduğunu gösterdi; bu da günümüz alglerine benzer şekilde fotosentezden enerji elde edebileceklerini düşündürdü'' dedi.