Nazmi Kahraman
Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre 3 kat daha fazla olan migreni tutanlar içtiklerine dikkat etmeli.
Özellikle kadınlarda sık görülen ve kadınların adeta baş belası olarak adlandırılan migren ağrısının nedenlerinden biri de hormonal değişimlerdir. Bu nedenle migren, en sık kadınlarda görülür. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre 3 kat fazla olan migren atakları, özellikle adet dönemlerinde hormonal değişimden dolayı şiddetini artırabilir.
Migren hastalığı, genetik yatkınlık olarak kadın veya erkek gözetmese de, kadınlık hormonları, migren ağrılarının ortaya çıkışında oldukça önemlidir. Bu hormonal dalgalanma, kadınlarda erkeklerden belirgin derecede sık ortaya çıkışın ana nedenidir.
Türkiye'de 10 milyonu aşkın kişi migren ağrılarına karşı çözüm arıyor.
SEPTOMLAR GÜNKLERCE SÜREBİLİR
Migren, başın bir tarafında zorlayan bir baş ağrısı başta olmak üzere, çeşitli semptomlara neden olan yaygın bir nörolojik hastalıktır. Migren genellikle fiziksel aktivite, ışıklar sesler veya kokularla daha da kötüleşmektedir. Semptomlar en az dört saat, bazen de günler boyunca sürebilir.
Migren hastalarına ağrı kesici olarak İbuprofen, Parasetamol iceren ilaçlar verilebilir. Triptan grubu tabletler ve dihidreoergitamin enfeksiyonların migren atağı tedavisinde rahatlıkla kullanılabilir.
MİGREN ATAKLARI NASIL GEÇER
Prof. Dr. Derya Uludüz'ün sosyal medyada yaptığı paylaşımda, migren hastası olanlar için günde maksimum 2 bardak Türk kahvesi veya 6 bardak çay veya 3 bardak hazır kafeinli içecek hakları olduğunu ve daha fazlasının atakları tetiklediğini söyledi.
''Eğer hiç kafeinli içecek tüketmiyorsanız ağrı atağınız sırasında içeceğiz bir bardak çay ya da kahve atağınıza iyi gelebilir. Ancak sık sık bu içecekleri tüketiyorsanız, atak sırasında içmemeniz daha önemli, çünkü bağımlılık riskiniz daha da artar. Migren atak ağrı kesicilerini eğer ayda 4’ten az atak yaşıyorsanız kullanabilirsiniz. Ancak ayda 4 üstünde baş ağrısı atağınız varsa artık ağrı kesiciler sizin için tehlike yaratmaya başlamış demektir^^ diyen Uludüz, bu durum karşısında mutlaka bir nöroloğa başvurulması gerektiğini bildirdi.
Uludüz, migren hastalarının yeme ve içmelerine dikkat etmeleri gerektiğini de ifade ederek, şöyle devam etti:
''Atak sırasında ilk yapmanız gereken, kendinizi sorgulamak. Ne tetikledi bu atağı? Aç mısınız? Hemen tuzlu bir şeyler atıştırın. Susuz kalmış olmayasınız? Hemen su için. Camınızı açın bulunduğunuz ortama oksijen alın. Bilgisayar karşısında mısınız? Hızlıca gözlerinizi kapatıp karanlıkta bir süre dinlendirin. Işık altında iseniz ışığınızı kapatın.''
MİGRENE KARŞI 8 ÖNERİ
Sakin ve ışıksız bir ortam yaratın
Uyku kalitenizi artırın.
Tükettiğiniz besinlere dikkat edin.
Düzenli egzersiz yapın.
Stres yönetimi yapın.
Migren günlüğü tutun.
Ihlamur, papatya, rezene, zencefil çayları tüketin.
Nane ve lavanta yağı koklayın.