Ata sözleri ve deyimler, Türkçe’nin zenginliğini ve kültürel mirasını yansıtan unsurlardır. Bu deyişler, kısa ve özlü bir şekilde birçok anlamı ifade eder. Bazı deyimlerin kökeni ise oldukça ilginçtir. Örneğin, “Dingonun ahırı” deyimi, İstanbul’un tarihi bir dönemine ışık tutar.

DİNGONUN AHIRI NE DEMEK?

Gireni çıkanı çok olan ,kimin gelip gittiği belli olmayan yer.

ATLI TRAMVAYLAR NASIL ÇALIŞIYORDU?

İstanbul’da ulaşım için atlı tramvayların kullanıldığı yıllar, 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başıdır. Bu tramvaylar, iki at tarafından çekilirdi. Ancak bazı dik yokuşları çıkabilmek için, tramvaylara ekstra atlar takviye edilirdi. Bu atlar, Azapkapı’da bulunan bir istasyonda bekler, tramvaylar gelince koşulur, yokuşu çıktıktan sonra da Taksim’de ayrılırlardı.

DİNGO KİMDİR?

Taksim’de tramvaylardan ayrılan takviye atlar, Dingo isimli bir Rum vatandaşın işlettiği bir ahırda dinlenirlerdi. Dingo, atları besler, bakımını yapar, sonra tekrar Azapkapı’ya gönderirdi. Bu ahır, gün boyunca atların girip çıktığı bir yerdi. Bu yüzden, girenin çıkanın belli olmadığı veya her önüne gelenin girip çıkabildiği yerler için “Dingo’nun ahırı” deyimi kullanılmaya başlandı.

DEYİM NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Dingo’nun ahırı deyimi, atlı tramvayların kullanıldığı dönemde ortaya çıkmıştır. Bu dönem, 1871-1914 yılları arasındadır. Atlı tramvaylar, 1914 yılında elektrikli tramvaylara dönüştürülmüştür. Bu deyim, o günden bugüne kadar yaşamış ve dilimize yerleşmiştir.

Editör: Ayşegül Yaşar