Diyarbakır Silvan Belediyesi, kadınların, politik ve kamusal karar alma mekanizmalarının tüm aşamalarına dahil edilmesini, katılımlarını ve eşit temsillerini sağlamak amacıyla örnek bir karara imza attı.

Temmuz ayı olağan meclis toplantısında, Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartını (CEMR) imzalamak için Silvan Belediye Başkanı Sevim Biçici'ye yetki verilmesi konusu ele alındı.

Görüşmenin ardından Silvan Belediye Meclisi, CEMR’nin imzalananması ve gereği için Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğüne tevdii edilmesini kararlaştırdı.

Cemr4

CEMR NELERİ ÖNGÖRÜYOR

Avrupa'da yerel ve bölgesel düzeyde toplumun tüm kesimlerinin hizmetlerden eşit bir şekilde faydalanmaları amacıyla 2006 yılında, hem siyasi bir belge hem de pratik bir araç niteliğinde olan Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı olan CEMR’yi uygulamaya geçirdi.

Narin soruşturmasında Fuat Güran’ın eşi tutuklandı Narin soruşturmasında Fuat Güran’ın eşi tutuklandı

Söz konusu CEMR, belediye hizmetlerinin planlanması, uygulanması ve izlenmesi süreçlerinde vatandaşların katılımını destekleyen şart 3 bölümden oluşuyor.

CEMR’nin ilk şartı, Kadın-erkek eşitliği temel bir hak olduğunu benimserken, kadınların ve erkeklerin karar alma süreçlerine dengeli katılımlarını demokratik bir toplum için ön koşulu kabul ediyor.

Şartın ikinci bölümünü 2 yıl içerisinde geniş katılımlı bir yöntemle Eşitlik Eylem Planı'nın hazırlanması, kamuoyu ile paylaşılması, kaydedilen ilerlemenin düzenli olarak raporlanması, diğer yerel yönetimler ile kadın-erkek eşitliğini sağlama noktasında iş birliği içerisinde bulunulması alıyor.

30 MADDEDEN OLUŞUYOR

Üçüncü bölüm ise yerelde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması konusunda somut taahhütleri içeren 8 alt başlık ve 30 maddeden oluşuyor.

Şartı imzalayan belediye, farklı ihtiyaçlara sahip kadınların, politik ve kamusal karar alma mekanizmalarının tüm aşamalarına dahil edilmesini, dengeli katılımlarını ve eşit temsillerini taahhüt etmiş olacak.

Editör: Özgür Ayaydın