ÖZGÜR AYAYDIN/ÖZEL HABER
Güneydoğu Anadolu Bölgesinin merkezi konumunda olan Diyarbakır yıllardır otoban ve yüksek hızlı tren projelerinin getirilmesini beklerken, yıllarca iktidar partisinin temsilcileri her fırsatta bu hizmetlerin gerçekleştirileceğine ilişkin açıklamalar yaptı.
Diyarbakırlılar da bu projelerin gerçekleştirilmesi sayesinde kentin ''makus talihinin'' değişeceğini düşünerek, sabırsızlıkla yapılmasını bekledi durdu. Çünkü bu sayede turizmden hak ettiği payı almasını sağlayacak turistlerin kente gelişi kolaylaşacak ve burada üretilen ürünler de çok kısa sürede Ankara ve İstanbul'a yada yurt dışına ihracat yapılacak limanlara ulaşacaktı.
ÖNCE OTOBAN HAYALİ ÖTELENDİ
Şanlıurfa kadar gelmiş olan otoyolun kente uzatılması, Şanlıurfa'dan uzatılmasa dahi Mardin üzerinden Diyarbakır'a ulaştırılacağına dair bilgiler sürekli gündemde tutuldu.
Ancak kısa süre önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2023-2035 otoyol ağı projesinde Diyarbakır’ın ağ dışında tutulduğu ortaya çıktı.
HIZLI TREN PROJESİ DE YOKMUŞ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı projesinde liman bağlantılı Mersin’den Şanlıurfa’ya kadar projelendirilİirken, bunun Diyarbakır'a da getirilmesi özellikle iş çevresince sürekli talep ediliyordu.
Toplam uzunluğu 405 kilometre uzunluğundaki Ankara–Sivas hızlı tren hattının birkaç ay önce hayata geçirilmesi ile demiryoluyla daha önce 12 saat olan Ankara-Sivas arası seyahat süresi 2 saate inmiş oldu.
MALATYA, ELAZIĞ VE DİYARBAKIR MEVCUT TRENLE GELSİN
Arasında AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil ve Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Fidan'dan oluşan Diyarbakır heyeti, Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattını Malatya, Elazığ üzerinden Diyarbakır'a kısa zamanda getirilmesi için Ankara'da Türkiye Cumhuriyetı Devlet Demir Yolları (TCDD) Genel Müdürü Hasan Pezük'ü ziyaret etti.
Ağustos ayında yapılan ve Diyarbakmır heyetini şoka uğratan görüşmenin detaylarına CEGA Medya ulaştı. Görüşmede talebini dile getiren heyete, Sivas-Malatya-Elazığ-Diyarbakır hızlı tren hattı projesinin bugüne kadar hazırlanmadığını yanıtı verilirken, söz konusu 3 il vatandaşların mevcut trenlerle Sivas'a gelebileceği iletildi.
Bunun üzerine büyük hayal kırıklığı yaşayan heyet, otoyol ve hızlı tren hattının şehre uzatılması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan destek istenmesi görüşüne vardı.
HIZLI TREN 13 YIL ÖNCE TÜRKİYE'YE GELDİ
Türkiye, yüksek hızlı tren teknolojisiyle 2009 yılında Ankara-Eskişehir Hattının açılmasıyla tanıştı. Daha sonra bu hattı, 2011 yılında Ankara-Konya, 2013 yılında Eskişehir-Konya, 2014 yılında Ankara-İstanbul ve Konya- İstanbul hatlarının devreye alınması takip etti. Son olarak 2022 yılı ocak ayında Konya-Karaman Hattı da hizmete sunuldu.