Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Engelli ve Yaşlı Şube Müdürlüğü, "Yerel Yönetimlerde Engelli Politikaları ve Uygulamaları" paneli düzenlendi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi, Akademisyen Fırat Keser ve istihdam uzmanı Sinan Ok panele konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan Eş Başkan Serra Bucak, 5 yıllık Stratejik Planı için odak toplantılarını gerçekleştirdiklerini, ancak engelli çalıştayını biraz bu çalışmadan özgün tuttuklarını söyledi. Engellilere yönelik çalışmaların, 5 yıllık Stratejik Planda görülebilecek hizmetlerin ötesinde bir zihniyet, algı ve tarz dönüşümü olarak gördüklerini vurgulayan Bucak, engellilik tanımının dar bir alana sıkıştırıldığını kaydetti. 

Diyarbakır’ın, engellileri aktif birey olmalarının yolunu açığa çıkaracak bir model olmasını istediklerini kaydeden Bucak, şöyle konuştu:

3-28

Diyarbakır’da kuzenlerin bıçaklı-sopalı kavgası: 5 yaralı Diyarbakır’da kuzenlerin bıçaklı-sopalı kavgası: 5 yaralı

“Amed’in bir pilot bölge olmasını istiyoruz. Bu öncü kentin Türkiye’nin her kentine örnek olmasını istiyoruz. Biliyorsunuz Engelli Daire Başkanlığının kurulması için bir adım attık. Sosyal politikalar açısından içinin doldurulması için çalışmalar başlattık. Geçen hafta bakanlık tarafından bir norm kadro açıldı, bu güzel ve olumlu bir haber. Engelli Dair Başkanlığını açmak için norm kadro engeli de kalktı. Dairemizde görevlendirilecek arkadaşlarımız engelli arkadaşlarımızdan oluşmasını önemsiyoruz. Kendi personelimizde bir bilinçlendirme çalışması yapacağız. Toplumda değişimi hedefleyen bir planı önümüze koyacağız. Kentteki engelli nüfusunu ortaya çıkarma çalışması yürüteceğiz. Bu şekilde sağlıklı verilere ulaşacağız.” 

Eş Başkan Doğan Hatun da, 5 yıllık Stratejik Plan hazırlığı yaptıklarını, kentin her sorununu çözmek için kurumlar ve halkla bir araya geldiklerini belirterek, “Onlarla istişarede bulunuyoruz. Sorunları tek tek tespit edip birlikte çözüm arıyoruz. Bu çözüm arayışının, şehrimiz için barışa, özgürlüğe ve demokrasiye yol açacağını biliyoruz. Toplumun her kesimi yaşamda eşit olmalıdır. Özellikle şehir yaşamında engelliler giderek daha fazla engelle karşılaşıyor. Bu sorunu çözelim."dedi. 

DEM Parti Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi ise, engellilerin toplumun çeşitliliği olduğunu ifade ederek, “Engelli konusunda bizi inandırmaya çalıştıkları ezberleri bozmaya geldik. Engelliler bu toplumun eşit yurttaşları ve herkes gibi bu topluma katılım sağlama hakkına sahip kişiler. Engellilik meselesi yaşam hakkı meselesidir. Engellilerin hakkını savunmak için engelli adayı olmanıza gerek yok” şeklinde konuştu.

Akademisyen Fırat Keser de, “Yerel yönetimlerde engelliler için politika ve uygulamalar: AB ülkeleri ve Türkiye’den örnekler” konusunda sunum yaptı. 

İstihdam uzmanı Sinan Ok’un konuştuğu panel, soru-cevap bölümüyle sona erdi. 

Editör: HABER MERKEZİ