Diyarbakır Dicle Üniversitesine ait 5 taşınmazının  kiralanması ve taşınmaz üzerinde toplam 12900 kWhkapasitesinde Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması, işletilmesi ve İdareye devir edilmesi işi ihalesinin ardından GESSAN firması ile sözleşme imzaldı.

Gessan Enerji Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Saim Kağıtçı Dicle Üniversitesinde yapılan bu projenin öğrenciler için de büyük bir avantaj olduğunu da söyledi.

Vali Yardımcı Ömer Coşkun bölgede güneş enerjisinden istifade edecek büyük bir alana sahip olduğunu belirterek, ''Enerji bağımsızlığını sağladığımız sürece ülkemizin ekonomisine de katkı sağlamış olacağız.'' dedi.

Yüz-3

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise  kurulacak santralin Türkiye’de mevcut kurulu GES Santralleri içerisinde 29. sırada yer alacağını işaret ederek, ''Üniversiteler arasında ise 1. sırada yerini alacak. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak yolunda ciddi bir yatırım olacak. Güneş enerji sistemi ile 20 milyon kWha gücünde elektrik üreterek, üniversitemizin yaklaşık yüzde 55  elektrik ihtiyacını karşılayacak.'' ifadelerini kullandı.

Rektör Karakoç, “Bu sadece Üniversitemizin tasarruf etmesi anlamına gelmiyor. Bu tasarruf miktarında enerji ithal edilmeyerek ülkemiz ekonomisine de katkı sağlanmış olacak. Aslında bu proje sadece mali yönüyle değerlendirilmemeli. Üniversitemiz çevreci ve sürdürülebilir bir üniversite kampüsü olma yolunda önemli bir adım da atmış olacak” diyerek, yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufu konusuna büyük önem verdiklerini vurguladı ve projenin bu noktaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve Gessan Enerji Teknolojileri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Saim Kağıtçı, Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması, işletilmesi ve İdareye devir edilmesi işi ihalesi sözleşmesini imzaladı.

Diyarbakır’da 73 yıl sonra imara açıldı, mahkeme durdurdu Diyarbakır’da 73 yıl sonra imara açıldı, mahkeme durdurdu

Üniversitemiz kurulacak güneş enerjisi santralleri sayesinde Üniversitenin elektrik giderinde %55 tasarruf edilecek.

Üniversitede enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Öğrenci Yaşam Merkezinin Çatısına, Açık Spor Kompleksi ve 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi otoparkına, Enerji Merkezi Yanı Arazisine 12900 kW kapasitesinde Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulması planlanıyor.

GES'in kurulmasıyla birlikte, Dicle Üniversitesinin enerji tüketiminin önemli bir kısmının güneş enerjisiyle karşılanması hedefleniyor.

Editör: Ayşegül Yaşar