Diyarbakır başta olmak üzere Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin ve Batman'da sulu arazide ekimi gerçekleştirilen pamuk ve mısır 2 yıldır fiyat düşüklüğü dolayısıyla üreticilerin zarar etmesine neden oldu.

Alternatif ürün ve ithal edilen ürünlerin Diyarbakır'da yetiştirilmesini sağlamak için Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü arayışlara girdi.

Bu kapsamda anavatanı Çin ve Kore olan ve 4 bin yıllık geçmişiyle o bölgede yaşayan insanların en önemli besin ve geçim kaynağı olan soyanın Diyarbakır'da yetiştirilmesi için çiftçilere soya tohumunu hibe etti.

Bu sayede Diyarbakır'da Çinlilerin ''Harika Bitki, Kutsal Bitki, Tanrı Bitkisi, Üreyen Altın, Sarı Mücevher ve Doğu’nun Kemiksiz Eti'' olarak nitelendirdiği soyanın üretimi gerçekleştirildi.

Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, yaklaşık 14 bin 500 dekar alana yetecek kadar yüzde 75 hibeli sertifikalı soya tohumu dağıtımı gerçekleştirdiklerini  belirterek, 'Üreticilerimizin kendi imkanlarıyla yaptıkları ekimlerle beraber Diyarbakır'da yaklaşık 35 bin dekar soya ekimi gerçekleştirdik. Onun bir kısmı gördüğünüz gibi birinci ürün, bir kısmı da ikinci ürün olmak üzere farklı şekillerde ekimi gerçekleştirildi. Bu hafta içinde de hasadı gelecek.'' dedi.

Diyarbakır'da Eş Başkandan halk pazarına ziyaret Diyarbakır'da Eş Başkandan halk pazarına ziyaret

Soyanın yağ sanayisinde kullanılan bir ürün olduğunu yağı alındıktan sonra geriye kalan yüzde 35'e yakın protein içermesi nedeniyle  özelikle de kanatlı sektörünün yem hammaddesinin temel katkısı olduğunu aktaran Atalar, şunları kaydetti:

''Bunun yanı sıra ekimi yapılan tarlada toprağı iyileştirme yönünde çok ciddi katkısı var. Bakanlığımızın bu yıl uygulamaya koyduğu yeni tarımsal üretim modeline göre artık iki sene üst üste pamuk ekimi gerçekleştirilmeyecek. Dolayısıyla pamuktan sonra farklı bir ürün ekilmesi gerekecek. Aldığımız tahmine göre tarlada 500 kilogramın üzerinde verim elde edilecek. Eğer bu şekilde sonuçlanırsa önümüzdeki yıllarda Diyarbakır genelinde çok ciddi ekim alanlarına ulaşılacak . Üründe pazarlama sorunu yok, tercih edilen ve aranan bir ürün.''

Editör: Özgür Ayaydın