Bereketli Hilal denilen Mezopotamya'nın kalb inde yer alan kadim kent Diyarbakır, bugüne kadar bilinen 16 isimle adlandırıldı.

Dünyada yaşamın kesintiye uğramadan devam ettiği ender kentlerden biri olan Diyarbakır, 33 medeniyetin izini taşıyor. Tarımın ve hayvanların ilk evcilleştirildiği yer olan kadim kent, Akkoyunlu devletinin başkentliğini de yaptı.

Köklü tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan Güneydoğu'nun orta bölümünde, bereketli hilal olarak adlandırılan Mezopotamya'nın kalbinde yer alan Diyarbakır, İlk çağlardan bu yana Akdeniz’i Basra körfezine, Karadeniz’i Mezopotamya’ya bağlayan bir konuma sahiptir.

16 İSİMLİ KENT

Diyarbakır, doğal bir geçiş yolu olması her dönemde çekiciliğini arttırması nedeniyle medeniyetlerin iz bırakmasıyla tarihin derinliklerinden gelen sayısız kültürün kucaklaştığı bir kent haline gelmiştir. 

Tarihi araştırmalarda şehrin ismi konusundaki kayıtlar sadece 5 bin yıl önceye yani MÖ 3000 yılına kadar uzanıyor. Bu tarihte Hurri ve Asurlulardan kalma kitabelerde Amid, Amidi olarak geçen şehrin ismi Asur hükümdarı I. Adad Nirari’nin M.Ö 1260 yılından kalma kılıcının kabzasında Âmid olarak yazıldığı beirlendi.

Kente sırasıyla; ''Amidi, Amid, Omid, Emit, Amide, Amad, Amida, Augusta, Kara Amid, Karakale, Karacakale, Hamid, Karahamid, Diyâr-ı Bekr, Diyarbekir ve Diyarbakır gibi isimler verildi.

Editör: NAZMİ KAHRAMAN