Ferit Aslan

Milyonlarca insanın konuştuğu dil için Diyarbakır Dicle Üniversitesinde açılan Kürdoloji Bölümüne bütün taleplere rağmen lisans öğrencisi alınmayıp, öğretim kadrosu da açılmazken, 12 yıldır açık olan bölümde sadece 2 akademisyen görev yapıyor. 

-364Diyarbakır’da, yaklaşık 40 bin öğrencisi bulunan bölgenin köklü Üniversitelerinden Dicle Üniversitesinde, Kürt Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, 2012 yılında kuruldu.  Türkiye’de milyonlarca kişinin konuştuğu Kürt dili konusunda öğrencilere Kürt dilbilimi, Kürt edebiyatı, tarihi ve dil öğretimi konularında yetiştirmek amacıyla kurulan bölümün ise sadece 2 akademik personeli bulunuyor. 

12 YILDIR AÇIK AMA HALA ÖĞRENCİSİ YOK

Üniversite ve Diyarbakır’daki bütün STK’ların taleplerine rağmen YÖK, öğrenim süresi dört yıl süren Anabilim Dalında henüz lisans öğrencisi almazken,  sadece Sosyal Bilimler Enstitüsü altında Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktora programları aktif olarak öğrenci alıyor. Hala 50 doktora ve yüksek lisans öğrencisi bulunan bölümde ise, 12 yılda sadece 2 akademik kadro görev yapıyor. 

-365“ANA SÜTÜ GİBİ HELAL DİLİN ÖNÜNE YÜZYIL DAHA GEÇİLEBİLİR Mİ?

Dicle Üniversitesi Kürdoloji bölümüne akademik kadro verilmemesi ve lisans öğrencisi alınmamasına AK Parti MKYK üyesi Orhan Miroğlu, sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Miroğlu paylaşımında, “40 bin öğrenci, talep yüksek, rektör ve bölüm başkanı YÖK’ten talebin karşılanması için öğretim üyesi ataması talep ediyor ama talep karşılanmıyor. Peki ana sütü gibi helal bir dilin önüne bir yüzyıl daha geçilebilir mi, en zayıf demokrasiler bile bu meseleleri geride bırakmışken, bu akıl almaz tutumu kim daha ne kadar zaman sürdürebilir ki!” dedi. 

-366

“YÖK, KADRO AÇMAYARAK, DİLİ ORTADAN KALDIRAMAZ”

Yazar Devran Sinanoğlu ise, Kürdoloji bölümünde 2 akademisyen başka bir akademik kadro olmadığını ifade ederek, “  Bölümü açtınız devamını da getirin. Kürtçe konuşan milyonlarca insan var. Kürtçe, Türkiye'nin gerçeğidir, ülkemizin zenginliklerindendir. Kitapları, eserleri Kürtçeye çevrilen, Kürtçe yazılan, okunan milyonlarca eser var. Devletin açtığı Kürtçe televizyon kanalı var. Kayyım ile yönetilen Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesinin Doğunun Kanatları Projesi kapsamında, Molla Cezeri’nin,  Faki-yi Teyran'ın ve Ahmed-i Hani’nin eserlerini Kürtçe ve Türkçe birlikte yayınladı. Birçok insan bu eserlerden istifade etti. YÖK, ülkenin bu gerçeğini görmezden gelemez. Kadro açmayarak, kontenjan vermeyerek bir halkın konuştuğu dili ortadan kaldıramaz, kısıtlayamaz” dedi.

Editör: FERİT ASLAN